KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Gemeenteraad evalueert jaarwisseling 23/24

Zwolle – De jaarwisseling 23/24 is integraal voorbereid. In de aanloop naar de jaarwisseling is extra ingezet op vuurwerkoverlast. Er zijn carbidlocaties en vuurwerkvrije gebieden aangewezen. Het feest is relatief rustig en beheersbaar verlopen. Dat blijkt uit een brief die burgemeester Peter Snijders stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Meldingen en incidenten

De jaarwisseling is beheersbaar verlopen. Het algemene beeld van de politie is dat er met name kleinere meldingen waren maar dat heftige incidenten uitbleven. Er zijn meerdere personen aangehouden, waaronder bij een conflict. Ook waren er diverse mishandelingen, brandjes en feestjes met geluidsoverlast. Er zijn geen politiemensen gewond geraakt en er is ook niet met vuurwerk naar de politie gegooid. Ook de brandweer gaf aan dat de jaarwisseling zonder excessen is verlopen. De brandweer heeft veilig kunnen werken.

Er waren een aantal meldingen van carbidschieten op plekken waar dit niet mag. Over het algemeen viel op dat er veel alcohol gedronken werd en de aanwezige vuren steeds groter werden. In de horeca in het centrum van Zwolle was het druk. De sfeer was over het algemeen gemoedelijk en gezellig. Er hebben hier en daar wel een aantal kleine vechtpartijen plaatsgevonden.

Welzijn mens en dier

is deze jaarwisseling wederom (extra) bewustwording gecreëerd voor het welzijn van mens en dier door 26 vuurwerkvrije gebieden tijdens de jaarwisseling aan te wijzen. Er zijn ter plaatse geen fysieke maatregelen ten behoeve van het vuurwerkvrije gebied getroffen.

Tijdens de jaarwisseling zijn op de huisartsenpost Zwolle (Medrie) volgens registratie 31 personen behandeld wegens letsel opgelopen door vuurwerk. Drie van hen waren in de leeftijd 12-15 jaar, de rest 16 jaar of ouder. Geen van hen allen zijn doorverwezen naar de spoedeisende hulp. Vorig jaar waren dit 15 personen, drie van hen waren jonger dan 12 jaar, vier in de leeftijd 12-15 jaar. Zes van deze 15 personen zijn destijds doorverwezen naar de spoedeisende hulp.

Schadegevallen

De schades aan gemeentelijke eigendommen zijn door de ROVA in kaart gebracht. Er zijn in totaal 50 schadegevallen geconstateerd aan onder meer papiercontainers, afvalbakken en verkeersborden. De
schade bedraagt € 28.926,-. Dit is meer dan 10.000 euro hoger dan vorig jaar.

In aanloop naar de jaarwisseling is er gecommuniceerd over de carbidlocaties en vuurwerkvrije gebieden. Er was een site actief op www.zwolle.nl/vuurwerk met allerlei informatie over vuurwerk.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button