Kunst & CultuurLevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Oecumenische viering rondom slavernij en bevrijding

Gelovigen herdenken slavernij, vieren bevrijding

Zwolle – Op zaterdag 25 mei herdenken gelovigen het slavernijverleden en vieren bevrijding in een oecumenische viering in het Dominicanenklooster te Zwolle. Tijdens de viering staat de boodschap van het lied Amazing Grace centraal.

De oecumenische viering vormt de afsluiting van de reeks Amazing Grace, gehouden in het Herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij. In de Zwolse viering erkent men het leed en verzet rondom slavernij en herdenkt dit. Tegelijk willen de organisatoren naar de toekomst kijken door een boodschap van hoopgevende, inspirerende, verbindende bevrijding centraal te stellen.

Samen stilstaan bij het onrecht

De afsluitende viering op 25 mei is geleid door dominicaan Wijbe Fransen, die als missionaris op Aruba werkte en de bijbel in het Papiamentu vertaalde. Voorgangers van diverse geloofsgemeenschappen vergezellen hem. Deze gemeenschappen zijn geworteld in verschillende gebieden waarmee Nederland een koloniale geschiedenis deelt. Dat zijn bijvoorbeeld Suriname, de Boven- en benedenwindse eilanden en Zuid-Afrika.

Achtergrond

De samenwerkende kerken in Nederland boden in juni 2023 excuses aan voor de rol die kerken tijdens de slavernij hebben gespeeld. Men stimuleert geloofsgemeenschappen om dit excuus lokaal in te vullen. De organisatoren van de reeks Amazing Grace willen dan ook een zo groot mogelijke groep stadsgenoten bereiken.

Tijdens de dienst zal men het gospellied Amazing Grace zingen. Er klinken ook liederen, getuigenissen en gebeden in het Sranang (‘Surinaams’), Papiamentu, Engels en Nederlands. De zang wordt verzorgd door twee koren: United Voices of Joy onder leiding van Caroline Guijt en een koor van de Dominicanenkerk onder leiding van René van Breukelen.

De reeks wordt gehouden door beide geledingen van de Dominicaanse parochies (Nederlandssprekend en de Caribische gemeenschap) in samenwerking met de parochie Thomas à Kempis.

De viering vindt plaats in de Dominicanenkerk, Assendorperstraat 27.

za 25 mei | 19.00 – 20.30 | Dominicanenkerk | gratis, collecte

Gerelateerde artikelen

Back to top button