KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Modernisering handhaving milieutaken

Zwolle – Het regionaal uniform beleid en de handhavingsstrategie voor de uitvoering van vergunningverlening,
toezicht en handhaving (VTH) milieutaken door de Omgevingsdienst IJsselland zijn geactualiseerd. Dat blijkt uit een brief die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Mede door de inwerkingtreding van de Omgevingswet was het nodig om een nieuw en actueel beleidsplan en handhavingsstrategie op te stellen. Met dit regionale beleid geven de colleges van de deelnemers hun gezamenlijke ambities en kaders mee aan de Omgevingsdienst IJsselland om de leefomgeving in IJsselland veilig, schoon, gezond en duurzaam te houden vanuit de VTH-rol.

In de kern is de strategie inhoudelijk hetzelfde en sluit aan bij de Omgevingswet. De terminologie is geactualiseerd en de bestuurlijke boete is toegevoegd. Verder is de relatie tussen bestuursrecht en strafrecht (nog) beter beschreven en geborgd.

Er zijn in het VTH-beleid milieutaken inhoudelijke doelen gesteld op thema’s veilige leefomgeving, gezonde fysieke leefomgeving en duurzaamheid, wat overeenkomt met de missie van het VTH-beleid milieutaken. Daarnaast zijn er doelen gesteld op uitvoeringskwaliteit, dienstverlening en financiën. Dit volgens de verplichting die volgt uit de Verordening uitvoering en handhaving omgevingsrecht gemeente Zwolle. Het VTH-beleid milieutaken is onderdeel van de regionale beleidscyclus. Lokale keuzes blijven mogelijk. Als beleidskader voor handhaving sluit Zwolle aan bij de Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht (LHSO).

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button