Nieuws uit Zwolle

ANNO Stadsmuseum Zwolle wil Museumkaart aanbieden

Zwolle – ANNO Stadsmuseum Zwolle, beheerd door Stichting Allemaal Zwolle (SAZ), heeft plannen om lid te worden van de Museumvereniging en zo aanspraak te maken op de Museumkaart. Het museum, dat in mei 2022 zijn deuren opende, wil zo meer bezoekers trekken en zijn inkomsten versterken.

De Museumkaart is een pas waarmee kaarthouders onbeperkt toegang hebben tot meer dan 400 musea in Nederland. De kaart kost 64,90 euro per jaar voor volwassenen en 32,45 euro voor jongeren tot en met 18 jaar. De Museumvereniging, die de kaart uitgeeft, verdeelt de opbrengst onder de aangesloten musea op basis van het aantal kaartbezoeken en de toegangsprijs.

Om de Museumkaart te kunnen aanbieden, moet ANNO Stadsmuseum Zwolle eerst het predicaat “Geregistreerd Museum” behalen. Dit predicaat wordt toegekend door het onafhankelijke Museumregister Nederland, na toetsing aan de Museumnorm. Deze norm stelt eisen aan onder andere de zorg voor de collectie, het bestuur en de bedrijfsvoering van een museum.

Museum Anno Zwolle – Foto © RTV Focus Zwolle

ANNO Stadsmuseum Zwolle heeft onlangs een eerste toetsing ondergaan door auditoren van het Museumregister. Daarbij zijn enkele vragen gesteld die het museum moet beantwoorden vóór 1 juli 2023. Voor sommige vragen is ANNO afhankelijk van medewerking van de gemeente Zwolle, die eigenaar is van de collectie die het museum beheert.

Het college van de gemeente Zwolle heeft laten weten dat het ANNO volledige inzage zal geven in het inspectierapport van de collectiebeheersovereenkomst tussen Zwolle en Collectie Overijssel, zodra dit beschikbaar is. Ook zal het college meewerken aan het opstellen van een meerjarig collectieplan voor ANNO.

ANNO Stadsmuseum Zwolle hoopt dat het zo snel mogelijk aan alle eisen van het Museumregister kan voldoen en lid kan worden van de Museumvereniging. Het museum wil zich daarmee profileren als een modern en interactief stadsmuseum dat de geschiedenis en actualiteit van Zwolle verbindt.

Dit is een Focus-premium artikel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button