KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoetbal

Marc van der Meulen neemt afscheid bij VV Berkum

Zwolle – De avondwedstrijd van VV Berkum tegen Quick ’20 (4e Divisie D) zal voor de Berkum-supporters de laatste gelegenheid zijn dat ze aanvoerder, middenvelder én rots in de defensie Marc van der Meulen (35) in actie kunnen zien. Behalve voor Marc wordt het ook de laatste thuiswedstrijd bij Berkum voor Lars Miedema, Walter Dias Nzasi en Maxwell van Dijk, die volgend seizoen voor andere verenigingen uit zullen komen.

In het geval van Marc maakt een gehavende knie helaas een einde aan een reeks van liefst 19 seizoenen, waarvan 16 als aanvoerder, in het eerste elftal van Berkum. “Ik had nog wel door willen gaan en had er zeker nog wel een jaar aan vast willen knopen. Ik baal ook dat dat niet kan, want we hebben nu een mooie ploeg die nog veel kan groeien en voor de prijzen kan gaan,” vindt hij. “Eerder maakte ik me nog wel eens zorgen, maar ik laat het nu met een gerust hart los, want het stokje is door de jonge spelers al overgenomen.”

Uitstapje

Marc maakte in zijn héél jonge jaren een uitstapje naar FC Zwolle, waar hij vijf seizoenen in de jeugd speelde, maar keerde terug naar VV Berkum toen hij 16 jaar was. “Het was niet echt mijn wereld bij FC Zwolle, dus dat was een hartstikke goede keuze.” Al in zijn derde seizoen, nog maar 19 jaar jong, werd hij aanvoerder van de Berkum-hoofdmacht en dat hield hij, met een onderbreking wegens een blessure, vol tot zijn ‘voetbalpensioen’.

Hij denkt dat het aantal wedstrijden dat hij in al die tijd heeft gespeeld wel richting 500 zal gaan en inclusief de bekerduels komt het totaal daar ruim bovenuit. Marc was zeker ook productief, ook omdat hij jarenlang vaste penaltynemer was. Hij schat zijn totale aantal doelpunten in competitiewedstrijden op zo’n 110, waar dan nog de nodige ‘bekergoals’ bij komen.

In die jaren maakte Marc de nodige promoties mee én de verovering van de Districtsbeker Oost, maar dat zijn niet de eerste dingen waar hij met veel plezier op terugkijkt. “Dat waren natuurlijk hoogtepunten, maar het mooiste vind ik toch de vriendschappen. Dat ik zo lang met mijn broer Chris en mijn beste vrienden heb gevoetbald is geweldig, je deelt de vreugde en de euforie ook samen. De prijzen waren natuurlijk mooi, maar bijvoorbeeld een trainingskamp was nét zo mooi. Waar ik wél van baal is dat ik maar zo kort met mijn broer Stefan heb kunnen voetballen. Bij hem was het veel te snel voorbij met voetballen.”

Trainers

In zijn 19 seizoenen maakte Marc heel wat trainers mee, waarvan sommigen een speciale rol vervulden. “Bij Michel van Oostrum heb ik topjaren gekend. Toen hij kwam waren we nog echt een dorpsclub, maar hij gaf ons zelfvertrouwen waardoor wij boven onszelf uitstegen. Ook Arno Hoekstra was heel speciaal, die heeft mij een extra stapje laten zetten. Met hem heb ik ook veel gepraat, waardoor ik een eerste stap richting het trainerschap heb gezet. Dat trekt mij ook wel. Ik heb het TC3-trainersdiploma al en wil in de toekomst ook TC2 en TC1 halen. Ik ben bij Berkum nu ook toegetreden tot de technische commissie voor de jeugd, dus we zullen kijken wat er bij mij past.”

Marc van der Meulen stopt, een jaar na broer Chris, als speler bij het eerste elftal maar blijft actief binnen VV Berkum. De hoofdmacht moet het volgend seizoen, voor het eerst in bijna 25 jaar, dus zonder een Van der Meulen doen. Dat is ook voor Marc zelf een vreemd vooruitzicht. “Ik zal het eerste elftal zeker missen. Ik ga het zelfs hartstikke missen: het team, de sfeer in de kleedkamer én ons klaverjasclubje. Dat wordt nog wel even wennen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button