BouwNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Houten spanten IJsselhallen vinden nieuwe bestemming op Maasvlakte bij Rotterdam

Sloop IJsselhallen in volle gang

Zwolle – De sloop van de IJsselhallen is in volle gang. Beetje bij beetje wordt het gebouw gedemonteerd. Alle wandplaten zijn al van de buitenkant afgehaald en sinds kort is er ook gestart met het ‘knippen’. En dat gaat heel netjes en gestructureerd. De aloude sloopkogel is er niet meer bij. Want nagenoeg alles wat van het gebouw afkomt kan worden hergebruikt. Dat noemen ze circulair slopen.

Vooral staal en hout zijn erg in trek. “We waren net in deze hal waar houten spanten zijn,” vertelt Bert Mensink van de Scheffer groep, “Nou die gaanweer terug naar degene die hem destijds heeft geplaatst.” En dat is echt al heel lang geleden. ” Zo rond de 1970″, gaat Mensink verder. Maar ook de oude leverancier heeft er weer een nieuwe klant voor gevonden. “Zij gaan dat weer voor een nieuwe project van hun inzetten, een project van Shell in de Maasvlakte bij Rotterdam”.

Zij gaan dat weer voor een nieuwe project van hun inzetten, een project van Shell in de Maasvlakte bij Rotterdam Bert Mensink, Scheffer Groep

 

Naast hout en staal worden ook materialen van muren en vloeren gerecycled. “Stenen worden apart gehouden, gebroken en weer gebruikt als grondstof voor nieuw beton, vooral voor funderingen.” aldus Mensink.

De sloopwerkzaamheden moeten op 11 september van dit jaar afgerond zijn. Daarna wordt het terrein bouwrijp gemaakt voor de bouw van nieuwe woningen.

Archeologisch onderzoek

Maar voordat de bouw kan beginnen, vindt er eerst een archeologisch onderzoek plaats. “Dat onderzoek start na de sloop en zal acht tot tien weken duren.”, weet projectleider Anton van Aalst van de gemeente te vertellen. En dat kan best nog wel eens interessante vondsten opleveren.  Het gebied rondom de IJsselhallen heeft een rijke geschiedenis. Vroeger stond hier een slachthuis en een waag, waarvan restanten mogelijk nog zichtbaar zijn. Het archeologisch onderzoek moet meer inzicht geven in deze en mogelijk nog oudere historische vondsten.

Uiteindelijk moet er op het terrein zo’n 750 nieuwe woningen komen. De oude bogenhal blijft overeind en krijgt een nieuwe functie voor de buurt.

 

Houten spanten vinden nieuwe bestemming bij project van Shell op de Maasvlakte

Kaart uit 1956 met daarop de locatie van het slachthuis op het terrein van de IJsselhallen. In 1995 verdween het slachthuis van de kaart en is waarschijnlijk rond die tijd gesloopt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button