Verslag: Debat gemeenteraad Zwolle over ontwikkelplan Veemarkt
Zwolle – De Zwolse gemeenteraad was maandag 30 oktober bijeen voor een debat over het Ruimtelijk Ontwikkel Plan (ROP) van de Nieuwe Veemarkt. Woordvoerders van de verschillende fracties kregen de kans om een betoog te houden, waarop wethouder Gerdien Rots haar reactie gaf.
Ook waren er twee insprekers. De eerste: Andres Ezinga namens Peakz Padel Zwolle. Omdat voor hen nog niet duidelijk is waar hij met hun padelbanen terecht kan vanwege de sloop van de IJsselhallen, sloeg hij alarm. Hij willen graag dat de gemeente pro-actief inspeelt op zijn situatie en meedenkt. Wethouder Gerdien Rots zegt daarop dat zij aan het meedenken is, maar dat het wachten is op de planning van de sloper. Voordat die bekend is, kan Zwolle niets doen.
De tweede inspreker was Martin Erkel, die insprak namens de bewonerscommissie in het gebied. Hij is zeer blij met het voornemen om voor hen een kwartiermaker in te stellen bij de ontwikkeling van de Elbertschool als locatie voor een wijkcentrum. Deze kan helpen bij onderwerpen waar de bewonersraad geen verstand van heeft, en hebben zij hard nodig. De heer Erkel hoopt dan ook dat de gemeenteraad de plannen aanneemt, want daarin staat de kwartiermaker al genoemd.
Duurzaam
GroenLinks had de eerste spreker van de fracties. Zij is blij met de plannen, waarin veel ruimte is voor klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulariteit. Een fors programma voor woningbouw wordt toegevoegd, en daar is zij ook blij mee. Het percentage betaalbare woningen is iets verder aangescherpt en er is gekeken naar de behoeften van de bewoners van het gebied Kamperpoort. Er komt de mogelijkheid tot experimenteren in de wijk. Een punt van aandacht is volgens de partij dat 30% van geënquêteerden graag in een wooncoöperatie wil wonen, maar er voor maar 5% plek komt in een wooncoöperatie.
Swollwacht richt zich vooral op het behoud van de Elbertschool en de Bogenhal. Deze worden opnieuw ontwikkeld als middelpunt van de wijk en voor de sociale cohesie. De gebouwen staan in het sloopgebied en de partij vraagt soepel om te gaan met de betrokkenen die ervan gebruik maken. Tevens vraagt zij aandacht voor het aantal parkeerplekken per inwoner dat ingetekend staat in de plannen. Dat is volgens de partij te laag. Echter, andere partijen zowel als de wethouder zeggen dat het aantal van 0,7 auto per inwoner wel correct is. Door het STOMP principe en de mobiliteitshub zijn er voldoende andere vervoersmogelijkheden en wordt het gezelliger op straat.
Bio-based
D66 looft de pogingen om zoveel mogelijk circulair te bouwen, afval is er straks niet meer daardoor. In de Nieuwe Veemarkt gaat ook bio-based gebouwd worden. Zij is ook blij met het behoud en de inrichting van de Bogenhal en de Elbertschool, en de ruimte voor wooncoöperaties. Tevens is het bouwen van 50% betaalbare woningen een goed idee, zegt de partij. In de Bogenhal moeten vooral ook studieplekken en werkplekken kunnen komen, creativiteit, cultuur en sport. Er moet in de wijk kunnen worden gewoond, gewerkt en ontmoet, voor zowel jong als oud, binnen en buiten, en dag/avond. In de Elbertschool moeten de ontwikkelingen in co-creatie met de wijkbewoners gaan plaatsvinden.
De PvdA stuurt zoals zo vaak op meer betaalbare woningen, en breekt een lans voor de evenementen die nu in de IJsselhallen plaatsvinden. Met de sloop ervan moeten deze elders kunnen plaatsvinden.
Geschiedenis
De ChristenUnie Wil vooral dat de geschiedenis van de wijk terug komt in de ontwerpen, bijvoorbeeld dat van het Weinberg Hotel, dat voor de oorlog in Joodse handen was. Volgens de wethouder valt dit hotel net buiten het gebied, maar zij gaat kijken wat zij kan doen, zij onderkent het belang van historie. Zij looft ook de inzet op de blauw/groen structuur, welke het gebied veel aantrekkelijker maakt. Ook is de CU blij met de mobiliteitshub en de grote aandacht voor de fiets in de wijk.
Het CDA vindt het voorliggende ROP een prachtig plan, echter zij is kritisch op de onrendabele top van de exploitatie van de Bogenhal van drie ton. Volgens wethouder Rots is het bedrag maar 245.000 euro, en heeft zij er alles aan gedaan om het zo laag mogelijk te houden. Echter de wensen die de raad eerder heeft aangenomen om het een creatieve broedplaats te maken, zorgen ervoor dat een volledig gesloten businesscase niet mogelijk is. De gemeente heeft soms geld over voor activiteiten die in zichzelf waardevol zijn voor de stad, zegt de wethouder.
Lelijkste plek
Volt vertelde dat de IJsselhallen ooit op de nominatie hebben gestaan voor de lelijkste plek van Nederland, zij werden dit echter niet. De partij is positief over de variëteit aan plannen in deze wijk. Voor de wooncoöperaties kan een lagere grondwaarde worden gebruikt omdat de grond van de gemeente is, maar de partij vraagt zich af of deze bewoners dan niet een uitzonderingspositie krijgen. De Bogenhal is een bijzondere plek voor Zwolle, zegt zij, en meer groen spreekt haar zeer aan.
De SP is blij met 50% betaalbare woningen in dit gebied, maar dat betekent volgens haar ook meteen 50% onbetaalbare woningen, en dat ziet zij graag anders. Zij wil de stad houden aan de belofte om een inclusieve stad te zijn, dus voor iedereen. Ook vraagt zij zich af of er met de bewoners is gesproken over erfpacht.
Plantaardig voedsel
De PvdD vindt de huidige Kamperpoort wijk een versteende omgeving, en is blij met de inzet voor meer biodiversiteit en vergroening. Dat komt de sfeer ten goede. Zij wil graag dat er meer wordt gekeken naar beschermde dieren, zoals vogels, vleermuizen en insecten. Daarvoor zou er een restrictief maaibeleid moeten komen. Ook wil de partij graag horeca in de Bogenhal die plantaardig en duurzaam voedsel aanbiedt. Dat zou de CO2 footprint ten goede komen.
De VVD is in grote lijnen positief over de ontwikkelplannen. Woningbouw is een logische volgende stap voor de stad, zegt de partij. Zij wil meer weten over de verbinding tussen de Kamperpoort en de Veerallee, waar ooit een motie over is aangenomen. Volgens wethouder Rots is dit financieel en praktisch niet mogelijk. Daarom staat het ook niet meer in de plannen. Het gaat hier dan om een tunnel of brug. Wat betreft de Bogenhal, ziet de partij ook liever een sluitende exploitatie. Ze vraagt de wethouder naar andere mogelijkheden (meer commercie) te kijken.
Reactie wethouder Gerdien Rots
Wethouder Rots zegt dat zij het mooie voorliggende plan met trots presenteert en dat het laat zien wat de stad Zwolle wil zijn en verdient. Inwoners zeggen zelf dat zij van een volkswijk naar en stadsbuurt gaan, en dat vindt de wethouder mooi gezegd. Er is veel commitment van de inwoners van de wijk zelf, en daar is zij blij mee. In deze wijk worden functies gemengd, en het tempo van de woningbouw is leidend bij de rest van de plannen.
De wethouder weet dat de ondernemers in het te slopen gebied langer willen blijven, en zij kijkt daarnaar. Experimenten juicht zij toe, evenals de ruimte voor water en groen. 34% van de grond gaat naar woningen, dat betekent dat de rest fundamenteel groen en blauw is. Hoe de watergang verbonden gaat worden met andere wijken, daar kijkt de wethouder nog naar. In ieder geval moet het stromend en biodivers worden, wat er ook voor zorgt dat er weinig muggen zijn.
Wat betreft de wooncoöperaties zegt de wethouder dat als het goed loopt er gaandeweg nog meer van kunnen worden toegevoegd. In ieder geval wil zij er één mogelijk maken. Daarvoor zou ook ondersteuning in de vorm van ambtelijke begeleiding nodig zijn. De mate van mobiliteit in het programma zorgt ervoor dat de wijk prettiger aanvoelt, zegt wethouder Rots. Het STOMP principe wordt toegepast zoals gebruikelijk. De manier waarop dat hier gebeurd is realistisch, volgens de wethouder. Er komt ook compensatie voor de bezoekers van het Emmadek parkeergelegenheid, maar vooral voor de piekmomenten.
Op de vraag of Travers niet kan helpen met de opstart van het Wijkcentrum in de Elbertschool, zegt de wethouder dat Travers al een locatie heeft in de wijk, en dat zij niet verwacht dat het niet lukt om een kwartiermaker te vinden voor dit project.