Nieuws uit ZwollePolitiekVoorpagina

Verslag: Besluitvormingsronde Zwolse gemeenteraad januari 2024

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle was maandag 22 januari bijeen om vele besluiten te nemen.

Als eerste echter werd een oud medewerker van de gemeentelijke organisatie herdacht. Senior communicatie adviseur Cees Klok overleed in oktober op 56 jarige leeftijd. Hij wordt herinnerd als een aimabel persoon, en zeer gewaardeerd door collega’s en inwoners van Zwolle. Hij genoot van het leven en was een steun en toeverlaat voor velen. Burgemeester Peter Snijders sprak warme woorden en alle aanwezigen hielden een moment stilte om Cees te gedenken.

Kinderwensen

Er waren ook twee insprekers. Kinderen van de kinderraad, samen met de kinderburgemeester, vroegen aandacht voor hun agenda. Ze willen meer aandacht voor natuur in de stad en voor schone speelplekken zonder zwerfvuil. Burgemeester Snijders belooft de onderwerpen mee te nemen.

Henk Vermaas sprak in namens de Stichting Duurzaam Berkum. Hij complimenteerde de gemeente Zwolle voor het consistente beleid om deze wijk aardgasvrij te maken en de grote mogelijkheden die de gemeente biedt aan de inwoners. Hij hoopt dat Zwolle dit beleid doorzet en ze ook werkt aan draagvlak in de wijk bij iedereen.

Agenderingsverzoeken voor een technische briefing over de bouwstenen van de huisvestingsverordening en een Rondetafelgesprek over vroegsignalering bij de schuldhulpverlening zijn aangenomen.

Berkum aardgasvrij

Een aantal partijen presenteerden ook een stemverklaring over het proces in Berkum. De ChristenUnie ziet dat er nu een belangrijke stap aankomt in het aardgasvrij maken van deze wijk. Zij onderstreept dat wanneer je vertrouwen geeft, het heel snel kan gaan. Het CDA zegt al jaren dat er deur voor deur, huis voor huis, en straat voor straat moet worden gewerkt. Samen met heel Nederland zal er een succes gemaakt worden van het bereiken van het duurzaamheidsdoel. Het advies voor de bewonersraadpleging is unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

De VVD geeft een stemverklaring af over het tegengaan van fraude in het Sociaal Domein. Zij vindt dat misbruik hard aangepakt moet worden, en is blij dat hiervoor extra geld wordt vrijgemaakt. Ook dit voorstel is ook door de gehele gemeenteraad met instemming begroet.

Meer aangenomen voorstellen

Het voorstel voor vroegsignalering in de schulddienstverlening is aangenomen, evenals de intensivering van begeleiding en nazorg, en de wijziging van de gemeenschappelijke regeling sociale recherche.

Swollwacht is het er niet mee eens dat er reclame geweigerd kan worden van PEC Zwolle of gokspelen op plekken in de stad. Omdat de gemeente al jaren weigert een afstandscriterium in te stellen voor coffeeshops in de buurt van scholen, vindt zij dit hypocriet. Echter Swollwacht is de enige partij die hier tegen is, en het voorstel voor de weigering is dus aangenomen.

De VVD heeft het nog over het meerjarenbeleidsplan van de politie en zegt dat zij blij is met meer geld voor de politie, vooral vanwege de stijging van ondermijnende criminaliteit.

Burgerleden

De PvdA krijgt een nieuw burgerlid, Evita Keulen, en D66 krijgt Wander Kenter en Frank Wiertz. Zij zijn beiden beëdigd na afloop van de vergadering.

Bijna alle partijen hadden wel iets te zeggen over de nieuwbouw van Filmtheater Fraterhuis. De SP stemt tegen het nu voorliggende plan om het filmtheater niet in het Handelshuys te plaatsen, omdat de gelden al klaar liggen en het niet duidelijk is wat de besparing oplevert bij het andere pand. De VVD stemt voor, hoewel zij het raar vindt de 1,2 miljoen terug te geven aan de cultuurbegroting. Zij vindt het echter in het belang van de inwoners dat de plannen niet stil komen te staan. GroenLinks stemt ook voor, zij vindt de wijziging verstandig bestuur.

Swollwacht vindt dat de plannen al te ver gevorderd zijn om nog een verstandige uitspraak over te doen. De raad had eerder geïnformeerd moeten zijn over het alternatieve plan voor het Fraterhuis. D66 heeft er een dubbel gevoel over, maar spreekt zich uit ten faveure van de ambitie van het Fraterhuis voor 5 zalen. Het voorstel is met een meerderheid van stemmen aangenomen.

Breecamp-West

Het CDA spreekt een stemverklaring uit over Breecamp-West en zegt dat het mooi is dat men hier flink gaat versnellen. Alle partijen stemmen in met het voorstel.

Swollwacht dient een motie in om woningcorporaties preferente partner te maken bij de uitgifte van grond door de gemeente, maar volgens wethouder Schuttenbeld zijn zij dat al. De motie wordt niet aangenomen. De uitkomst van het themadebat Bouwen en Wonen neemt de raad ter kennisgeving aan, evenals het themadebat Klimaat en Energie en de beantwoording van artikel 45 vragen.

Wat betreft het plaatsen van windmolens geeft de PvdD nog een stemverklaring af. Zij wil niet op voorhand al de plaatsing van windmolens in het landschap tegengaan, maar kiest er voor te wachten op de uitkomst van het ecologisch onderzoek. De VVD roept op de inwoners van Stadshagen te betrekken bij de  besluitvorming, ook al ligt het zoekgebied voor de windmolens buiten de gemeentegrens van Zwolle. Het voorstel voor de windmolens wordt aangenomen, met alleen Swollwacht als tegenstemmer.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook laterterug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button