Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Muziek waarin hemel en aarde elkaar raken

Zwolle – De tot dusver succesvolle reeks ‘Concerten bij kaarslicht’ in de Dominicanenkerk zet het klooster voort in het nieuwe jaar. Na eerder twee drukbezochte concerten is de beurt in 2024 aan de ensembles Storm in a Jar, Mica Saxofoonkwartet en Het Nederlands Bach Consort. De vorige edities zijn verzorgd door Jongenskoor Dalfsen en het Aquinokoor. Een uur lang kunnen bezoekers zich telkens laten betoveren door de klanken die door de met kaarsen verlichte gewelven weerkaatsen.

Aanstaande zaterdagavond, 27 januari, zal vrouwenensemble Storm in a Jar muziek brengen die de hemel dichtbij brengt. En die soms juist weer opvallend aards klinkt. Voor deze avond hebben ze speciaal het programma ‘inner space’ samengesteld. Daarover schrijft de Dominicanenkerk: “Inner Space omvat veel sferische stukken met geestverruimende harmonieën. Sommige composities ademen de invloed van eeuwen inkering tussen de kloostermuren (bijv. Taverner, Pärt, Moore). Andere (zoals Kuijken, en Andriessen), nemen juist vol engagement de handschoen op in een aanklacht tegen een afzichtelijke wereld. Bij enkele werken begeleiden de vocalisten zichzelf met klein handslagwerk, cither, kistorgel, de meeste muziek is a cappella.”

“Sommige composities ademen de invloed van eeuwen inkering tussen de kloostermuren.” Dominicanenkerk

 

Er zal deze avond één nieuw werk klinken van de jonge Nederlandse componist Diederik van der Laag. Die schreef bijvoorbeeld een bijzonder atmosferisch stuk voor vrouwenstemmen en wijnglazen. De klank van de wijnglazen, ijl en sereen, onderstreept hier de gezongen tekst van het Nunc Dimittis. Dit is de tekst die vanouds elke avond in kloosters gezongen wordt, vlak voor het slapen gaan.

Kaarten à €10 kunnen gekocht worden op de website van het Dominicanenklooster en aan de deur.

Gerelateerde artikelen

Back to top button