KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Theatergroep De Jonge Honden ontvangt basissubsidie

Zwolle – Theatergroep De Jonge Honden ontvangt in 2021 een basissubsidie van Gemeente Zwolle. Dankzij een subsidie van provincie Overijssel kon het Zwolse gezelschap de afgelopen twee jaar de organisatie versterken op zakelijk en artistiek gebied. Theatergroep De Jonge Honden produceerde het afgelopen jaar, onder leiding van artistiek leider Jolmer Versteeg en zakelijk leider Brigitte De Goeij, met veel succes de voorstelling Oorlogswinter, naar het boek van Jan Terlouw. Met een basissubsidie van de gemeente kan het gezelschap het kleine team van een beperkt aantal uren voorzien en gehuisvest blijven in het Perrontheater in Zwolle. Voor de activiteiten zal, zoals nu ook het geval is, projectsubsidie worden aangevraagd bij publieke en private fondsen en overheden.

Reprisetournee Oorlogswinter en locatievoorstelling

Theatergroep De Jonge Honden heeft als belangrijkste doel het maken van theatervoorstellingen waarbij erfgoed een grote rol speelt. Verhalen met een historische waarde, die liggen verscholen op een plek of verborgen in de geschiedenis, vormen het uitgangspunt voor het creëren van een productie. In 2017 ontwikkelde het gezelschap o.a. de locatievoorstelling Operatie IJssellinie in Olst, over de geheime waterlinie uit de Koude Oorlog, en in 2019 de locatievoorstelling VERZAND in Zwolle, in het kader van het 200-jarig bestaan van de Willemsvaart. Voor het komende jaar staan o.a. de landelijke reprisetournee van Oorlogswinter en een grote locatievoorstelling in Overijssel op de agenda van het gezelschap. Ook blijft Theatergroep De Jonge Honden het Perrontheater, de thuisbasis van het gezelschap in Zwolle, gebruiken en openstellen voor residenties en experiment.

Artistiek leider Jolmer Versteeg: “Dat we in 2021 een basissubsidie mogen ontvangen van Gemeente Zwolle voelt als een erkenning. We zien uit naar de nieuwe producties in de stad en in de provincie. Voor de komende jaren staan er mooie en grote initiatieven op onze agenda.”

Brigitte De Goeij, zakelijk leider van Theatergroep De Jonge Honden, over de toekenning: “De toekenning is een waardering van de stad en verstevigt onze positie voor de toekomst.”

Vliegwiel

Theatergroep De Jonge Honden heeft in 2019 en 2020 een subsidie, genaamd Cultureel aanbod en talentontwikkeling, ontvangen van de Provincie Overijssel waarmee het een basis heeft kunnen leggen voor de toekomst. De organisatie is de afgelopen twee jaar versterkt op artistiek en zakelijk heeft kunnen investeren in o.a. samenwerkingen, zichtbaarheid en talentontwikkeling. Met de basissubsidie voor een jaar van Gemeente Zwolle wordt deze versterking doorgezet, maar een structurele subsidie is op termijn nodig om de organisatie te bestendigen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button