Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nieuwe duocontainers in Zwolle met keuze uit 30 of 60 liter

Zwolle – De gemeente Zwolle wil de ondergrondse containers voor restafval vervangen door duocontainers, met inwerpopeningen van 30 en 60 liter. De vervanging komt voort uit een proef die afgelopen najaar heeft plaatsgevonden in 10 straten verspreid over heel Zwolle. Uit de rapportage van afvalverwerker ROVA, is gebleken dat er onder een deel van de inwoners een duidelijke behoefte bestaat aan een kleinere opening voor de restafvalcontainers.

60 of 30 liter: eenpersoonshuishoudens

Met name eenpersoonshuishoudens, huishoudens zonder tuin en jongeren en studenten geven de voorkeur aan kleinere inwerpopeningen. Deze groepen ervaren moeite met de 60 liter inwerpopeningen, omdat ze dan te lang afval moeten opsparen voordat de container vol is, wat resulteert in hogere kosten. Ze werpen immers een veel te kleine zak in een 60 of 80 liter container maar moeten wel het volle pond betalen per inwerping. Ook het lang opsparen van afval lukt soms niet vanwege ruimtegebrek of gewoon omdat het gaat stinken.


Wat betaal je eigenlijk voor je restafval?

Tarieven 2023

  • Ondergrondse restafvalcontainer 60 liter:  1,70 per keer.
  • Ondergrondse restafvalcontainer 80 liter:  2,30 per keer.
  • Grijze restafvalcontainer bij huis 240 liter: € 10,20 per keer.

Tarieven 2024

Het tarief voor 30 liter is de helft van dat voor 60 liter. In 2024 is dat € 0,83 per inworp.

  • Ondergrondse restafvalcontainer 60 liter: € 1,65 per keer.
  • Ondergrondse restafvalcontainer 80 liter: € 2,20 per keer.
  • Grijze restafvalcontainer bij huis 240 liter: € 9,90 per keer.

Eerst hoogbouw en compacte buurten

De gemeente Zwolle telt momenteel ongeveer 900 ondergrondse containers voor restafval. Om de kosten van het systeem te beheersen, zal de gemeente eerst de containers bij hoogbouw en in compacte buurten vervangen, waar de vraag naar kleinere openingen het grootst is. Hoewel duocontainers duurder zijn dan monocontainers, wordt kapitaalvernietiging voorkomen door de containers gedurende de gebruikelijke afschrijvingsperiode van tien jaar te vervangen. Zodra een container is afgeschreven wordt deze vervangen door een duo-container.

Veel containers bij hoogbouw al afgeschreven; deze eerst vervangen

‘Indien nu zou worden besloten alle containers versneld te vervangen, worden 146 ondergrondse restafvalcontainers versneld vervangen. Dit kost € 1.000.000 extra.’, laat de gemeente weten die hier dan ook niet voor kiest vanwege duurzaamheids- en financiële overwegingen. En volgens de gemeente is dit ook niet nodig aangezien veel containers voor restafval bij hoogbouw en de compacte bouw afgeschreven zijn. ‘Aangezien de transitie een aantal jaren gaat duren, is er voldoende tijd om eerst de containers bij hoogbouw en in compacte buurten te vervangen.’ aldus de gemeente.

Het voorstel voor vervanging moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad, maar maandagavond tijdens een gemeenteraadsdebat over afval bleek al dat de partijen er positief instonden.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button