Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Leven met frontotemporale dementie: ‘Mijn man is totaal veranderd’

Een boek over ontkenning, acceptatie en liefde

Zwolle – Je man langzaam aan frontotemporale dementie verliezen en tegelijkertijd een nieuwe liefde ontmoeten: het overkwam de Brabantse Hilde. De Zwolse auteur Kim de Wild schreef haar levensverhaal op in het gloednieuwe boek ‘Ik ben blij met jou’. Een openhartig kijkje in het leven van Hilde, waarmee zij de confrontatie met de ziekte, haar man Karel en zichzelf niet schuwt.

De weg kwijt

Frontotemporale dementie (FTD) is een relatief onbekende vorm van dementie, waarbij vooral het voorste deel van de hersenen is beschadigd. Deze vorm van dementie komt al op relatief jonge leeftijd voor. “Dat was bij Hildes man ook het geval”, zo vertelt De Wild. “Karel liet op zijn 55ste de eerste tekenen van FTD zien. Hij kreeg de weg niet meer teruggevonden, verloor zijn empathie en had moeite met eenvoudige huishoudelijke taakjes.”
Toch is vooral het veranderende gedrag van FTD’ers opvallend. De ooit zo nette en ingetogen Karel dringt nu voor in winkels, zuigt met de stofzuiger legosteentjes van zijn kleinzoon op en heeft geen enkele interesse meer in intimiteit met Hilde. Het ontmoeten van een nieuwe liefde vormt een onverwachte wending in het boek.

Boek ‘Ik ben blij met jou’ biedt steun

In Nederland zorgen ongeveer 320.000 mantelzorgers voor mensen met dementie. Een groot deel daarvan zorgt iedere dag voor hun naaste. “Mantelzorgers cijferen zich vaak weg”, zegt De Wild. “Zij willen zo goed mogelijk zorgen voor de ander, maar verliezen daarbij soms zichzelf uit het oog. Dit boek laat zien hoe belangrijk het is om als mantelzorger ook aandacht aan je eigen geluk te blijven schenken.” Het boek ‘Ik ben blij met jou’ biedt mantelzorgers een steun in de rug en is een aansporing om te ontdekken hoe je gelukkig blijft in zo’n veranderende situatie.

Het boek is vanaf heden via bol.com te bestellen. Voor €19,95 krijg je een paperback exemplaar thuisbezorgd. De opbrengst van het boek gaat naar Alzheimer Nederland.

Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 192
ISBN code: 9 789 464 912 036

Over de auteur

Kim de Wild (1993) is van jongs af aan betoverd door de kracht van de pen. Ze wil mensen graag laten verrassen, soms laten huilen en het liefst laten lachen om haar schrijverij. Met dit boek heeft ze woorden bijeen geraapt voor de lezers met snelle trek. “Als het schrijfgoed van J.K. Rowling, Hans Christian Andersen en Harry Mulisch een zeven gangen diner is, dan zijn mijn schrijfsels hooguit een tussendoortje. De ontbijtkoek van het schrijfcircuit. Ook wel eens lekker, toch?” aldus De Wild.

*Hilde is een gefingeerde naam die in het boek wordt gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button