Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

OPERATIE 1001 LICHTJES met kerst is alles mogelijk

Zwolle – Met teleurstelling en verdriet moeten Theater de Makkers en Zwolse theaters OPERATIE 1001 LICHTJES grotendeels stopzetten. Maar: met kerst is alles mogelijk – en ook op afstand kunnen we samenzijn. Met dat idee startte OPERATIE 1001 LICHTJES. Nu de strenge lockdown tot 19 januari is afgekondigd, kan de uiteindelijke expositie in Theater de Spiegel niet doorgaan. De opgehaalde verhalen en lampjes die zijn opgehaald, worden wel teruggegeven aan de stad. Eind december kunnen de verhalen beluisterd worden en bovendien worden tientallen lampjes door Theater de Makkers persoonlijk langs gebracht bij Zwollenaren die hiervoor door een geliefde, kennis of collega zijn aangemeld.

Operatie 1001 lichtjes

Theater de Makkers en Zwolse theaters hebben de afgelopen weken, met de hulp van tientallen Zwollenaren en Zwolse organisaties, een groot aantal lampjes en verhalen ingezameld. Volgende week maandag, 21 december, zouden de 1001 lampjes en verhalen samenkomen in een grote expositie in Theater de Spiegels. Busreizen vanuit Zwolse wijken zouden tientallen mensen naar de expositie brengen, tientallen buurtapps en -verenigingen zijn actief aan het inzamelen geslagen, het lichtplan was uitgedacht en de muziek was gecomponeerd. Door de lockdown kan de expositie niet doorgaan.

Operatie geslaagd

Toch is de operatie geslaagd! Begin november werden verhalen over moed, liefde en hoop opgehaald. Niet veel later begon de zoektocht naar 1001 lampjes en sinds afgelopen week konden Zwollenaren mede-Zwollenaren opgeven voor het ontvangen van een lampje. Fieke van der Panne en Yuna Linde van Theater de Makkers brengen in de dagen voor kerst een groot deel van de ingezamelde lampjes langs, persoonlijk en op afstand. Eind december worden de ingezamelde verhalen in de vorm van podcasts gedeeld met Zwolle via de online kanalen van Zwolse theaters, Theater de Makkers en alle partners van de operatie. De lampjes komen terecht bij mensen die wat licht kunnen gebruiken en door het delen van de verhalen wordt de afstanden tussen elkaar iets kleiner gemaakt.

Tientallen organisaties en vrijwilligers

Om deze grote operatie uit te voeren werd er samen gewerkt met o.a. Travers, Allemaal Zwolle, Zwolle Doet, Wijkcentrum Holtenbroek, Snackbar Paradiso, Bevrijdingsfestival Overijssel, UTS Hersevoort en tientallen vrijwilligers en andere organisaties en bedrijven in Zwolle. Buurtapps werden ingeschakeld om zoveel mogelijk lampjes in te zamelen, particulieren startte eigen pick-up points in de voortuin en samen met een aantal wijkcentra werden gezamenlijke busreizen georganiseerd om zoveel mogelijk mensen van de expositie te laten genieten.

OPERATIE 1001 LICHTJES is een productie van Theater de Makkers in samenwerking met Zwolse theaters. Dit project is onderdeel van Proeftuin Hybride Productiehuis, een samenwerking tussen Hedon en Zwolse theaters, financieel ondersteund door OC&W, Provincie Overijssel en Gemeente Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button