Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Koestraat Zwolle donderdag filmset ‘Bankier van het Verzet’

Zwolle – Donderdag vinden er filmopnames plaats in de Koestraat in Zwolle. De straat vormt het decor voor de oorlogsfilm Bankier van het Verzet. Tijdens de opnames zullen delen van de straat tijdelijk afgesloten worden.

Bankier van het Verzet’ is de verfilming van het indrukwekkende verzetsverhaal van de Zaanse bankier Walraven (Wally) van Hall tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoofdrollen worden gespeeld door Barry Atsma en Jacob Derwig. Walraven (Wally) van Hall, werd bekend als bankier van het verzet,  vanwege de oprichting van een ondergrondse bank in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van Van Hall is één van de meest indrukwekkende verzetsverhalen uit die periode.

Financier illegale activiteiten Nederlandse Verzet

Walraven van Hall (1906-1945), een telg uit het roemrijke geslacht Van Hall, was bankier in Zaandam. Aan het begin van de oorlog was hij medeoprichter van een landelijke hulporganisatie om verzetsactiviteiten financieel te ondersteunen. Samen met zijn broer Gijs (later burgemeester van Amsterdam) bedacht hij een wereldwijd unieke methode om de Nederlandse bank voor 50 miljoen gulden op te lichten. Van Hall slaagde er door dit bedrog en door grootscheepse onderhandse leningen in om in totaal ruim 106 miljoen gulden (tegenwoordig meer dan een half miljard euro) bij elkaar te krijgen. Met dit geld werd het merendeel van de illegale activiteiten van het Nederlandse verzet gefinancierd.Walraven werd in januari 1945 verraden door een nieuwkomer in eigen kring, opgepakt en een maand later vermoord.

NL Film produceert de film en werkt voor de verfilming samen met de kinderen van Walraven van Hall. De regie ligt in handen van Joram Lürsen.

 

Ciske de Rat

Het is niet de eerste keer dat dit deel van de stad decor is voor filmopnames. In de jaren 80 werden in het Kromme Jak, een zijstraat van de Koestraat, ook opnames gemaakt voor de film Ciske de Rat.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button