KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwolleRegio

De jaren ’90 in Deventer open voor onderzoek

Zwolle – De gemeente Deventer heeft maar liefst 26 archieven formeel overgebracht naar Collectie Overijssel. Hierdoor heeft iedereen nu drempelloos toegang tot overheidsinformatie van de gemeente Deventer, Diepenveen en Bathmen uit de jaren ’90. Dit vierden zij op 16 april samen met collega’s van de gemeente Deventer en KonnecteD. Ze vierden hun samenwerking, waardoor ze deze overbrenging konden afronden. En ze vierden dat de archieven nu toegankelijk zijn voor iedereen. Dat is een democratisch recht!

Wat maakt deze overbrenging bijzonder

De 26 archieven zijn in 2023 formeel overgebracht, maar werden daarbij niet meer fysiek verplaatst. Ze stonden al een hele tijd in het depot van Collectie Overijssel in Deventer, maar waren niet via haar in te zien voor de burger. Nu wel!

Begin 2013 is onder andere het archiefblok “Semi-statisch archief 1991-1998” fysiek overgebracht naar de archiefbewaarplaats van het toenmalige Stadsarchief Deventer (nu: Collectie Overijssel). Het archief is verhuisd vanuit de Polstraat 12. De archiefruimte aan de Polstraat 12 was namelijk afgekeurd door de inspecteur. Het permanent te bewaren archief is vanuit daar naar Het Klooster gebracht, waar de depots van Collectie Overijssel zijn. Bij de ontvlechting van het Stadsarchief en de Athenaeumbibliotheek in 2016 kreeg KonnecteD/Sallcon de opdracht om voor het dynamische en semi-statische archief te zorgen. Het semi-statische archief SSA 91-98 bleef echter aan Het Klooster achter. Toen was het archief nog niet gereed voor formele overbrenging en dus nog niet gereed voor beschikbaarstelling aan het publiek. Dit betekende dat Collectie Overijssel het beheer nog niet had overgenomen, terwijl het archief wel in het depot stond. Inzage was alleen mogelijk via de gemeente.

Door verschillende (oud) collega’s is hard gewerkt om de archiefbewerking af te ronden. In 2023 is de laatste stap samen met de gemeente en KonnecteD gezet: formele overbrenging middels een ondertekende Verklaring van Overbrenging. Sinds enkele weken zijn de toegangen op deze archieven ook online te raadplegen via de website! Eenieder kan archieven opvragen voor inzage op de studiezaal. Slechts een paar inventarisnummers is beperkt openbaar.

Welke archieven zijn beschikbaar geworden

De complete lijst met de 26 overgebrachte archieven staat op de website. Men licht de lijst hier op hoofdlijnen toe.

Gemeentebestuur Deventer

De kern van de lijst wordt gevormd door het archief dat volgt op het archief van het gemeentebestuur van Deventer III, 1951-1990. Dit archief heet niet Gemeentebestuur van Deventer IV, omdat de organisatiestructuur van de gemeente in de jaren ’90 drastisch veranderde. De gemeente ging over op een dienstenmodel, waarbij elke dienst haar eigen archief vormde. Het archief van het gemeentebestuur van Deventer over de jaren 1991-1998 bestaat dus uit de archieven:

Bestuursdienst
Dienst Maatschappelijke Ondersteuning
De dienst Stedelijke Ontwikkeling
Dienst Milieu en Stadsbeheer

Bodemdossiers en vergunningen Deventer, Diepenveen en Bathmen

In respectievelijk 1999 en 2005 werden de voormalige gemeenten Diepenveen en Bathmen toegevoegd aan de gemeente Deventer. Daarmee is de gemeente Deventer verantwoordelijk geworden voor hun archieven. Naast bodemdossiers van Deventer zijn dus ook de bodemdossiers van Diepenveen openbaar geworden. En van alle drie de gemeenten zijn de Milieu- en Hinderwetvergunningen nu gepubliceerd. Daarnaast zijn er van de gemeente Deventer verschillende series vergunningen vanuit praktisch en historisch oogpunt bewaard gebleven, zoals de inrit- en aanlegvergunningen. Archieven zoals de reclame- en de precariovergunningen kunnen een levendig beeld geven van de stad.

Constructiedossiers Deventer

Zoals gezegd stonden de archieven al enige tijd in het depot van Collectie Overijssel, terwijl inzage via de gemeente Deventer verliep. Vooral de constructiedossiers van de gemeente Deventer (1971-2006) werden veel aangevraagd. Deze dossiers vormen namelijk een aanvulling op de bouwdossiers van de gemeente Deventer. De constructiedossiers zijn nu te raadplegen via de website, onder toegangsnummer 1589. De bouwdossiers tot en met het jaar 1990 zijn te doorzoeken in het bouwdossierloket.

De bouwdossiers vanaf 1991 worden bewerkt door de gemeente Deventer. De verwachting is dat later dit jaar het eerste deel overgebracht wordt naar Collectie Overijssel. Inzage gaat via de gemeente Deventer.

Stichtingen

Dat de titel van het archief “SSA 91-98” als werktitel beschouwd moest worden bleek ook uit de aanwezigheid van archieven van stichtingen, zoals die van de Deventer Bazar (1989-1996) en het archief van de Centrale Antenne Inrichting (1991-2010).

Het archief van de Deventer Bazar is bij de gemeente terecht gekomen doordat de gemeente deelnam in de stichting. In 1990 kocht de gemeente Deventer de voormalige gereformeerde kerk aan de Smedenstraat 100-104 op. De stichting die het pand overgedragen kreeg, wilde de werkgelegenheid voor mensen met een migratieachtergrond bevorderen door werk en scholing aan te bieden. Er waren grootse plannen voor een Oosterse Bazar. Er zouden ruim veertig winkels in de nieuwe markthal komen. Nog geen jaar na de opening werd de naam gewijzigd in Oosterse Passage. Ook de Oosterse Passage kende echter geen lang en succesvol bestaan.

Ook het archief van de Stichting Centrale Antenne Inrichting (CAI), en rechtsopvolgers, en Stichting Beheer CAI-Gelden te Deventer kwam bij de gemeente terecht doordat de gemeente mede-eigenaar was. Het was een samenwerkingsverband was tussen de gemeente, woningcorporaties en abonnees. Deze stichting had het doel om één of meerdere centrale antenne-inrichtingen aan te leggen, te beheren en uit te baten. In 1997 verkocht de CAI haar kabelnet. De CAI hield op te bestaan en de nieuwe Stichting Beheer CAI-Gelden zou de opbrengst van de verkoop van het kabelnet gaan beheren. De opbrengst moest geïnvesteerd worden in de stad. Het geld werd gebruikt voor innovatie. Het geld werd ook gebruikt om de Deventer burgers mee te laten komen in de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van media en internet. Zo kwamen er gratis decoders waarmee Deventenaren toegang kregen tot betaaltelevisie en internet.

Burgerlijke Stand

Ook de registers van de Burgerlijke Stand Deventer, Diepenveen en Bathmen zijn bij deze overbrenging formeel overgebracht. Het Burgerlijk Wetboek schrijft voor dat de geboorteregisters, de huwelijksregisters en de overlijdensregisters na respectievelijk 100, 75 en 50 jaar overgebracht moeten worden en daarmee openbaar worden. In het verleden zijn de registers wel jaarlijks fysiek overgebracht en toegankelijk gemaakt, maar de formele overbrenging werd niet altijd even consequent uitgevoerd. Door deze overbrenging in 2023 is dat voor de Burgerlijke Stand met terugwerkende kracht alsnog gedaan. De gemeente voldoet daarmee weer aan deze wettelijke verplichting.

Overzicht van de toegangen

Er is een overzicht van de 26 toegangen die aan Collectie Overijssel zijn overgedragen. Deze toegangen zijn vanaf nu niet langer semi-statisch archief, maar statisch archief. Dat betekent dat deze op de website te vinden zijn.

Nieuwsgierig? Typ het toegangsnummer in de zoekbalk op de homepage en ontdek de inventaris.

Bron
collectie overijssel

Gerelateerde artikelen

Back to top button