BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieWonen

In 2021 kwamen er 746 woningen bij in Zwolle

Zwolle – Wethouder Ed Anker stuurde op 3 februari 2022 de Monitor Wonen 2021 naar de gemeenteraad van Zwolle. Daarin zijn opgenomen alle cijfers omtrent het bouwen van woningen in Zwolle in dat jaar, waaronder de melding dat er 746 woningen zijn bijgekomen. Het is een korte lijst met allerlei infographics, ook over bijvoorbeeld de marktpositie van wonen.

Hij is hier in te zien:

Monitor Wonen 2021

De cijfers

De Monitor Wonen 2021 geeft een overzicht van het aantal opgeleverde woningen, de woningmarktgegeven en andere behaalde resultaten in het afgelopen jaar. In 2021 zijn 746 woningen toegevoegd aan de voorraad in een diversiteit aan projecten, woningtypes en prijsklassen. In de nieuwbouw is 46% in het prijssegment goedkoop, 26% in het segment middelduur en 28% in het dure segment gerealiseerd. Daarbij werd 59% als huurwoning gerealiseerd en 41% betrof een koopwoning. Van de huurwoningen werd 72% aan de sociale huurvoorraad toegevoegd en 28% aan de particuliere huur. Het jaar 2021 kende een sterkte stijging van de woningprijs, die steeg namelijk met 23% naar een gemiddelde verkoopprijs van 405.000 euro.

Zoals ook in de Woonbrief 2021 al aangekondigd, is de verwachting dat ook 2022 een moeilijk jaar wordt op de woningmarkt qua prijsontwikkeling en woningbouwproductie. De zorgen op de woningmarkt houden dus aan. De gemeente werkt samen met de woningmarktpartners hard om daarin de juiste dingen te doen en is blij met de komst van een minister voor Volkshuisvesting.

Vervolg

Er zijn goede resultaten behaald, zoals de woningbouwimpuls vanuit het Rijk voor zowel de woningbouwontwikkelingen aan de Zwartewaterallee als in de Spoorzone. De betaalbaarheidsagenda 2022 is vastgesteld waarin onder andere afgesproken is 40% van de woningbouwproductie in het betaalbare segment te realiseren. Ook heeft de gemeente “De Zwolse methode van gebiedsontwikkeling” in nauwe samenwerking met de Concilium-partners opgesteld om de snelheid en voortgang in het ontwikkelproces te optimaliseren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button