KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Succesvol mbo Menso Alting wisselt van directeur

Steeds meer jongeren kiezen vanwege identiteit voor Zwolse school

Zwolle – Mijlpaal voor mbo Menso Alting Zwolle dit voorjaar. Bert Veuger neemt na bijna tien jaar afscheid als directeur, Anne-Jur Borg neemt per 1 mei het stokje van hem over. Het eind van een tijdperk en een nieuw begin voor de succesvolle school voor christelijk middelbaar beroepsonderwijs, die vijftien jaar geleden als onderdeel van Landstede Groep in Zwolle werd gelanceerd.

Bert Veuger laat een bloeiende school achter. Het aantal aanmeldingen steeg dit jaar met zoā€™n tien procent, in een markt die voornamelijk krimp laat zien. Steeds meer jongeren kiezen vanwege de christelijke identiteit voor mbo Menso Alting, wijst het jaarlijkse instroomonderzoek uit. De medewerkers zullen hun directeur gaan missen, bleek uit de manier waarop ze op dinsdag 23 april afscheid van hem namen in de aula aan de Fuchsiastraat.

Dat gebeurde met muziek, verzorgd door collegaā€™s, omdat Bert daar veel van houdt. En met een workshop door directeur Bram Rebergen van Youth for Christ, over ā€˜Passie voor jongerenā€™, een thema dat perfect aansluit bij de manier waarop mbo Menso Alting onderwijs biedt: betrokken, persoonlijk en gepassioneerd. “Uit onderzoek blijkt dat na familie docenten de meest invloedrijke mensen zijn in het leven van jongeren”, aldus Bram. “Onderschat jezelf niet. Deze generatie heeft docenten nodig die er niet alleen beroepshalve, maar er ook als mens voor hen zijn, vanuit hun eigen identiteit.”

Kleur bekennen

Bert Veuger genoot. “Oog voor jongeren en het belang van de goede relatie die je met hen hebt, daar had Bram het over en dat zijn juist de twee aspecten waar mbo Menso Alting zo goed in is. Daarnaast zijn we een school die goed onderwijs geeft en echt kleur bekent. Als je kleur bekent, ongeacht of je nu gelovig bent of niet, ontwikkel je je eigen identiteit, waardoor je steviger in het leven komt te staan.” Hij heeft vertrouwen in de toekomst van mbo Menso Alting. “Ik denk dat jongeren in de volle breedte van de maatschappij op zoek zijn naar hoe ze hun identiteit op een goede, veilige manier kunnen vormgeven. En dat is wat we bieden.”

Missen

“Ik ga Berts menselijkheid missen en de manier waarop hij een voorbeeld is in zijn geloof”, zegt teamleider Paulien Knol, die het afscheid in goede banen leidde. Maar ook zij heeft vertrouwen in de toekomst en in de nieuwe directeur. “Als wij succesvol willen blijven bestaan, moeten wij onze identiteit goed blijven positioneren. En dat is waar ook Anne-Jur voor gaat. Daar komen onze studenten ook voor: een fijne, veilige, laagdrempelige en kleinschalige school waar je alles mag zeggen en waar je mooie gesprekken kunt voeren over identiteit en geloof. Hoe tof is dat?”

Anne-Jur werkte eerder vier jaar als teamleider op mbo Menso Alting. Hij voelt zich sterk verbonden met de missie en christelijke identiteit van de school, waarbij de studenten de ruimte krijgen om te ontdekken wie ze zijn. “Ik heb nu een andere rol en een andere benadering. Maar dat gevoel als je binnenkomt is als vanouds. Van studenten tot receptiemedewerkers, collegaā€™s en conciĆ«rges: we doen het met zā€™n allen en we gaan er met zā€™n allen voor.”

“De komende periode ga ik in de volle breedte kijken wat er speelt en zoek ik de verbinding op. Intern, maar ook in de scholengroep waarvan we deel uitmaken en in de regio. We hebben vier bijzondere doorlopende leerroutes met het voortgezet onderwijs en ook de doorstroom naar het hbo willen we goed neerzetten. Koersvast op weg naar een toekomstbestendige onderwijsorganisatie, waar ontmoeten en ontwikkelen centraal staat. Ik kijk er echt naar uit.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button