Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

De Boog is weer terug in Stadshagen; restauratiekosten 60.000 euro

Zwolle – Het door aanrijding beschadigde kunstwerk De Boog is na twee jaar weer terug in Stadshagen. Maandagmiddag is het kunstwerk teruggeplaatst in de wijk. Niet op de plek waar het eerder stond aan het Twistvlietpad, maar vlak daarbij aan het Klokkengieterpad.

Wethouder cultuur Monique Schuttenbeld is blij dat het kunstwerk na al die tijd terug is. “De Boog is een geliefd herkenningspunt voor de inwoners van Stadshagen. Ik fietste er bijna dagelijks onder door. Fijn dat het nu terug is en weer is opgenomen in onze belangrijke collectie beeldende kunst in de openbare ruimte.”

(Tekst gaat verder onder foto’s)

Foto’s ©RTV Focus Zwolle
Foto’s ©RTV Focus Zwolle
Foto’s ©RTV Focus Zwolle         

Serie kunstwerken

Het kunstobject is in 2006 gemaakt door Thom Puckey. Hij maakte voor Stadshagen een serie van drie kunstwerken: het Wiel, Cloud airplane en De Boog. Puckey (1948) is een nationaal bekend beeldhouwer, installatiekunstenaar en performancekunstenaar. Een vrij recent werk van hem is het kunstwerk het monument voor Thorbecke aan het Lange Voorhout in Den Haag.

Restauratie 60.000 euro

In de nacht van 9 op 10 januari in 2021 ramde een wit busje de boog en reed vervolgens door. De dader is nooit gevonden. Daardoor moest de schade worden verhaald op het Waarborgfonds. De restauratie van het kunstwerk en het terugplaatsen kostte in totaal bijna 60 duizend euro. Het Waarborgfonds betaalde 48.000 euro, de gemeente Zwolle droeg zelf bijna 12 duizend euro bij.

Eerder ongeval 100.000 euro

De gemeente Zwolle heeft al eerder een flink bedrag neergelegd voor restauratie van dezelfde boog, na een ongeval. Na de onthulling in 2005 botste in 2007 een auto tegen het kunstwerk aan. De ontwerper (kunstenaar Thom Puckey) kreeg toen van de gemeente Zwolle de opdracht om een nieuwe versie te maken. De nieuwe versie van het beeld is in 2009 geplaatst waarbij de kosten €100.000 euro waren.

Foto’s ©RTV Focus Zwolle
Foto’s ©RTV Focus Zwolle
Foto’s ©RTV Focus Zwolle

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button