Richtinggevende principes gemeente Zwolle voor digitalisering samenleving
Zwolle – Het college van burgemeester en wethoudes van Zwolle geeft richtin gaan de digitalisering van de stad dor middel van vijf principes. Dat blijkt uit een brief die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.
De titel van het coalitieakkoord is: “Samen voor een waarde(n)volle toekomst.” Deze ambitie strekt zich ook uit tot in de digitale wereld. Zwolle kiest ervoor om richting te geven, te sturen, op basis van waardengedreven principes. Begeleid door De Argumentenfabriek hebben ze hier fundamentele discussies over gevoerd, hebben ze geprioriteerd en keuzes gemaakt. Keuzes die richting geven.
Vijf principes
De volgende principes principes hanteert de gemeente Zwolle rond digitalisering in de samenleving: De gemeente zorgt ervoor dat digitale technologie en beleid recht doen aan de leefwereld van inwoners; De gemeente gebruikt data en digitale innovatie om maatschappelijke opgaven aan te pakken; Inwoners kunnen de gemeente vertrouwen met data en digitale technologie; De gemeente stelt inwoners in staat autonoom te handelen in de digitale samenleving; en de gemeente houdt bij digitalisering proactief rekening met de diversiteit van inwoners.
Impact
Bij vrijwel elke maatschappelijke opgave en in elk beleidsdomein speelt digitalisering een rol. Een rol met impact. Zo kan digitale technologie nieuwe vormen van deelvervoer mogelijk maken, slimme lokale elektriciteitsnetwerken ondersteunen, of bijdragen aan zorg op afstand. Een van de keerzijden is dat mensen die niet digitaal vaardig zijn, steeds verder afdrijven van de digitaliserende samenleving.
Het college heeft zichzelf de vraag gesteld waar ze staat in al deze ontwikkelingen. Hoe weegt zij de kansen en risico’s van digitale technologieën in Zwolle? Traditionele visievorming, waarbij een toekomstig beeld wordt vastgeklonken om naartoe te werken, voldoet niet (meer) in een onvoorspelbaar veranderende digitale samenleving. Het navigeren in wat de ‘Digitale Transitie’ heet, vraagt om een kompas dat richting geeft.
Uitwerking van de vijf principes
Voorbeelden van concrete stappen die binnen de vijf principes zijn uitgedacht, zijn: vooraf nadenken over de impact van digitalisering op mensen, niet achteraf; menselijkheid die voorrang kan krijgen op doeltreffendheid; inzetten van digitalisering om inwoners effectieve en efficiënte dienstverlening te bieden; (het proces rond) besluitvorming aan inwoners uitleggen, en hen de mogelijkheid geven deze te controleren; en kritisch zijn over welke data men deelt met commerciële partijen. Bekijk ze allemaal hier.