Zaaien voor de biodiversiteit: doe het in de herfst tijdens de inheemse zaaiweek
Zwolle – Inheemse planten zijn het antwoord op de teruglopende biodiversiteit, en dat terwijl we die bijna niet in onze tuinen hebben staan. Veel insecten zijn afhankelijk van de planten die hier van oudsher voorkomen. Nu er daar steeds minder van over zijn, lopen ook onze insecten in aantallen drastisch terug. Zij zijn verantwoordelijk voor de bestuiving en onmisbaar in onze voedselketen. Tijd om in actie te komen vonden de Bijenstichting, Cruydt-Hoeck en Gardenersā World magazine.
Waarom zaaien in het najaar?
Het voelt misschien ānormaalā om planten en bloemen in het voorjaar te zaaien, maar juist het najaar is het beste moment om inheemse zaden te zaaien. Planten in de natuur laten in de nazomer en het najaar hun zaad vallen. Deze natuurlijke zaadval is er niet voor niets. De zaden van sommige planten zijn berekend op een koude periode. De zaadjes wachten tot het voorjaar komt, en kiemen tijdens de lengende dagen en oplopende warmte. Komt er geen koude periode, dan kiemen de zaden niet goed. Weer andere planten ontkiemen in de herfst en gaan als plantje de winter in.
Omdat inheemse planten het beste in het najaar gezaaid kunnen worden, houden de Bijenstichting, Cruydt-Hoeck en Gardenersā World van 25 september tot en met 1 oktober de Inheemse Zaaiweek. Iedereen wordt opgeroepen om inheemse zaden te zaaien, samen voor de biodiversiteit. Kom in actie met al je vrienden, familieleden en buren. Samen zaaien we zoveel mogelijk vierkante meters in met inheemse zaden!
Kijk op www.inheemsezaaiweek.nl hoe je kan zaaien en waar de zaden verkrijgbaar zijn.
Het volledige artikel lees je hier.
De Inheemse Zaaiweek is een initiatief van de Bijenstichting, kweker en leverancier van wildebloemenzaden Cruydt-Hoeck en Gardenersā World magazine.