KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Vervolg Huishoudelijk Afval Plan na 2025

Zwolle – De gemeente Zwolle wil na 2025 de hoeveelheid te verbranden restafval nogmaals terugbrengen met 20%. Dat blijkt uit een voorstel dat wethouder Paul Guldemond stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Tot nu toe

Het faciliteren van alle huishoudens om hun grondstoffen gescheiden te kunnen aanbieden en de invoering van het tarief op restafval is een flinke beleidswijziging geweest. Het resultaat is dat het doel om de hoeveelheid fijn restafval per persoon per jaar te laten dalen tot 100 kg is gehaald. De komende jaren gebruikt de gemeente om de inwoners van Zwolle verder te ondersteunen in het gescheiden houden van de grondstoffen uit het restafval.

Ook wil de gemeente de inwoners helpen te voorkomen dat restafval ontstaat door meer in te zetten op afvalpreventie. De ambitie en doelen zijn een voortzetting van het huidige beleid, met een accentverschuiving naar preventie en de kwaliteit van grondstoffen.

Onderstaande acties worden al uitgevoerd om dit huidige beleid verder te verfijnen: Onderzoek afronden naar een tariefsysteem op basis van gewicht; Vervangen en chipperen van pmd-containers; Optimalisatie van de pmd-inzameling met zakken; Verbeteren kwaliteit gft-afval in gezamenlijke containers zonder toegangscontrole
(deelbeugels); Onderzoek effecten Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV’s); en Ondersteuning vaakaanbieders.

Komende tijd

De komende periode wordt gebruikt om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om maatschappelijke organisaties en verenigingen te ondersteunen bij het gescheiden aanbieden van grondstoffen. Andere activiteiten om te werken aan een schone stad zijn de aanpak van zwerfafval en bijplaatsingen.

De inzameling van bedrijfsafval (ba) blijft buiten beschouwing in dit plan. De circulaire aanpak hiervan valt onder het programma Circulaire Economie en wordt in dat kader nader uitgewerkt.

In het nieuwe GGP zet de gemeente meer in op preventie van (rest)afval en het zuiver houden van de grondstoffen. Als alternatief kan worden ingezet op het alleen verder verminderen van de hoeveelheid restafval. Hiervoor is niet gekozen. Achterliggende gedachte is dat vooral inzetten op het verminderen van restafval kan leiden tot vervuiling van de grondstoffen. De grondstoffen zijn daardoor niet of minder goed te recyclen.

De komende jaren blijft Zwolle inzetten op het goed scheiden van grondstoffen uit het restafval. Dit is nodig om bij te dragen aan een volledig circulaire economie. Doel is het ophalen van zuivere grondstoffen. Neveneffect is dat de hoeveelheid restafval daalt.

Inspraak

Bij het opstellen van dit GGP-kaderdocument is gesproken met diverse betrokkenen. Dit zijn collega’s vanuit de gemeente zelf en vertegenwoordigers van diverse belangengroepen: Milieuraad, Seniorenraad, Participatieraad, Toegankelijk Zwolle, Jongerenraad. Er is informatie  gedeeld, en mensen mogen meedenken. Tevens is er een burgerpanel.

Op basis van de sorteeranalyses (uitgevoerd in juli 2023) wordt ingeschat dat in 2030 circa 15 kg meer grondstoffen per persoon gescheiden worden ingezameld. Dit betekent minder verbrandingskosten. De kosten voor de verwerking van de grondstoffen zijn lager dan het verbranden van restafval en voor een aantal grondstoffen geldt een opbrengst.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button