BouwNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Eerste brugligger van ‘Passerelle’ Zwolle geplaatst

Zwolle – Na maanden van voorbereiding was het moment vanmiddag aangebroken: de eerste brugligger van de Passerelle, de voetgangersbrug over het spoor van Zwolle, werd ingehesen. En dat onder grote belangstelling van het toegestroomde publiek. Al hebben die er wel heel wat uurtjes voor moeten wachten.

Aniek Montoya-Poelhekke, bouwmanager bij ProRail, vertelde rond twaalf uur over het project: “We zijn nu nog bezig met het plaatsen van de tijdelijke ondersteuningen. En als die zometeen staan, dan kunnen de liggerdelen worden ingehesen. Ik verwacht dat dat zo rond half twee zal zijn.” Het werd uiteindelijk vier uur ’s middags. “We hebben een kleine tegenvaller gehad met het plaatsen van de tijdelijke ondersteuningen. Er is een hoogwerker defect gegaan waardoor we nu iets uitlopen’, aldus de manager. Ook zou de wind parten hebben gespeeld.

Dat het een mega-klus is die zo’n 5 dagen gaat duren heeft natuurlijk alles te maken met de grootte van de brug en het feit dat deze over het spoor gelegd wordt. “De grootste ligger heeft een spanwijdte van 43 meter en een gewicht van 60 ton, vertelt Montoya. “Dat vereist een indrukwekkende kraan – een 750 tonner, om precies te zijn.”

Tekst gaat verder na de foto’s

Scootmobiel

Het spektakel trok al vroeg op de dag nieuwsgierige toeschouwers, die genoten van het schouwspel op de voor de gelegenheid toegankelijk gemaakte busbrug. Een van de kijkers was met zijn scootmobiel de steile busbrug opgereden. “Ik was hier vanmorgen al eerder, maar toen was het nog niet bezig. Dus ik dacht, even een broodje eten thuis, en daarna ben ik hier weer naartoe gegaan.” vertelt de meneer duidelijk genietend van de zonnige dag en het mooie uitzicht.

Op een kratje bier toekijken vanaf de busbrug

Even verderop troffen we een toeschouwer aan, zittend op een bierkratje, met een verrekijker in de hand: “Een dagje uit,” merkte hij op “Je maakt dit maar één keer mee. Eigenlijk een goed excuus om een pilsje te drinken overdag.” Dat deed hij niet alleen, maar zijn vrienden waren even naar de kringloop om campingstoelen op te halen en wat borrelnootjes bij de super. “We doen een technische studie, dus dit past ook wel goed. Stiekem vinden we dat natuurlijk ook mooi, die grote hijskranen en zo”.

Stiekem vinden we dat natuurlijk ook mooi, die grote hijskranen en zo

 

3.000 woningen: verbinding centrum met innovatieve Spoorzone

Wat nou precies de bedoeling is van die Passerelle is niet bij iedereen bekend. Daarom legt wethouder Gerdien Rots van de Spoorzone Zwolle het nog een keer uit. “De passerelle zal straks de twee delen van de stad verbinden, de historische binnenstad met het nieuwe innovatiedistrict waar straks meer dan 3.000 woningen komen en innovatieve bedrijven en scholen die gaan samenwerken.” De Passerelle wordt tien meter breed en is eigenlijk een opgetilde straat. “Je kunt er overheen wandelen, je kunt op een bankje gaan zitten, je kunt er afspreken én je kunt van hele mooie uitzichten op de stad genieten.”

Het is de bedoeling dat de eerste mensen medio 2025 over de Passerelle kunnen lopen. De komende dagen zullen verdere werkzaamheden plaatsvinden die noodzakelijk zijn tijdens de treinvrije periode, daarna volgt een lange periode van afbouw.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button