KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Van ondergrondse afvalcontainers naar verzamelsystemen

Zwolle – Op basis van de bevindingen uit onderzoek, stelt de gemeente Zwolle voor om ondergrondse containers voor restafval om te vormen tot verzamelsystemen waarbij de inwoners gebruik kunnen maken van twee volumes voor hun restafval. Dat blijkt uit een voorstel dat wethouder Paul Guldemond stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De zuilen gaat men uitvoeren met inwerptrommels voor 30 liter en 60 liter. Daarnaast wordt voorgesteld om af te zien van het verder onderzoeken cq invoeren van een tarief op restafval op basis van gewicht.

Verschillende wensen

In de rapportage van ROVA is te lezen dat een duidelijke behoefte bestaat onder een deel van de inwoners aan een kleinere opening. Het gaat vooral om eenpersoonshuishoudens, huishoudens zonder tuin en jongeren en studenten. Een deel heeft voorkeur voor de kleinere openingen, een deel gebruikt liever de grotere openingen en een deel geeft voorkeur aan beide inwerpopeningen. Huishoudens die binnen en buiten voldoende ruimte hebben om restafval te bewaren, hebben minder behoefte aan een kleinere inwerpopening. Vooral huishoudens met minder ruimte voor opslag of kleinere huishoudens geven voorkeur aan de kleinere inwerpopeningen.

Geen kapitaalvernietiging

De gemeente Zwolle heeft op dit moment circa 900 ondergrondse containers voor restafval. Bij vervanging van de systemen stijgen de kosten van het systeem. Een container met twee verschillende volumes (duocontainer) is duurder dan een container met één volume (monocontainer). Een ondergrondse container wordt afgeschreven in tien jaar. Door deze periode te gebruiken om alle systemen te vervangen, voorkomt men dat extra budget nodig
is om ook de vervroegde afschrijving te betalen. Dit voorkomt kapitaalvernietiging.

Weegsystemen

Het restafval wegen door inzet van wegende (ondergrondse) systemen, is landelijk nog niet veel toegepast. Hierover is geen landelijke data beschikbaar. Uit eigen onderzoek is gebleken dat voor de gemeente Zwolle een ondergrondse container met een weegsysteem (nog) geen haalbaar alternatief is. Een groot deel van het wegende containeraanbod is fysiek onvoldoende toegankelijk voor Zwollenaren.

Wegende containers werken met een klepsysteem. Sluiten van de container kan als zwaar en belastend worden ervaren. Vanuit een rolstoel is de klep überhaupt niet te sluiten. Ook dit zal belemmerend werken voor een deel van de bewoners die nu nog zelfstandig hun restafval kunnen wegbrengen.

In heel Zwolle staan circa 900 ondergrondse restafvalcontainers. Om al deze systemen te vervangen door een wegende container, is een project van jaren nodig. Tijdens deze periode is het nodig om dubbele systemen in de lucht te houden. Dit lijkt een onwenselijke situatie. Voor deze planperiode heeft deze optie daarom geen meerwaarde. Eventueel kan aan het eind van de planperiode opnieuw worden overwogen of een wegend systeem een optie voor de toekomst kan zijn. Tot die tijd is het aanbieden van meerdere inwerpvolumes een betere optie.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button