BinnenstadKabelkrantNieuws uit ZwolleVoorpagina

Lichtstad Zwolle krijgt vorm

Zwolle –  Het Station Zwolle staat er de laatste maanden shiny bij. Dit is omdat het oude stationsgebouw als één van de eerste gebouwen is aangelicht vanuit het nieuwe Lichtplan. In dit plan moeten binnen nu en twee jaar ook de gebouwen van het Academiehuis, de Peperbus, het Stadhuis en de Sassenpoort mooi worden verlicht tijdens de avonduren. Voor deze opdracht heeft de gemeente Zwolle nu een aanbesteding uitgezet.

Kleinere projecten

De hostel Bennies in De Basis, gevestigd in het voormalig politiebureau aan de Luttekestraat, is inmiddels met permanente sfeerferlichting aangelicht. In 2024 worden ook de Ossenmarktsteeg en het Drostenhuis verlicht.

Een ander project dat past bij het thema Trots op Zwolle is het lichtkunstproject Tussendoortje, waarmee de donkere Ossenmarktsteeg mooier gemaakt wordt met de woorden van de Zwollenaren en licht.

Aantrekkelijker en veiliger

Zwolle heeft mooie historische gebouwen en straten. Een aantal zijn ’s avonds extra verlicht. Maar veel eenheid en samenhang in kleur en lichtsterke zit hier niet in. Dat moest veranderen. Daarom liet de gemeente Zwolle een Lichtplan voor de binnenstad opstellen om de stad nog aantrekkelijker én veiliger te maken.  Vóór 2030 moet een groot deel van het Lichtplan zijn uitgevoerd.

Utrecht en Gent

Het idee voor een Lichtplan kwam van de Zwolse fracties D66, ChristenUnie, PvdA en VVD.  Zij pleitten in november 2016 bij het college voor een innovatief lichtplan met verschillende kleuren en sterktes: ‘Het nieuwe lichtplan moet de sfeer en veiligheid vergroten. Maar ook de historische gebouwen in de binnenstad komen meer tot hun recht met de juiste verlichting.’ Dit allemaal naar voorbeelden uit andere steden. In Utrecht wordt al gebruik gemaakt van een speelse manier van verlichting waardoor bezoekers sneller een steegje inlopen. De stad Gent in België is zelfs beroemd om haar lichtplan en trekt hiermee vele toeristen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button