Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Tijdelijke ‘parkeerplaats’ voor scheepsmast

Zwolle – Ze liggen er weer. Een aantal van de historische binnenvaartschepen die normaal in de Thorbeckegracht liggen, zijn verkast naar hun zomer stek aan de Vecht bij Haerst. Maar om daar te komen moesten bij sommige schepen wel eerst de masten plat. En zo lag het schip de Engelburg een week of twee geleden nog een paar dagen met de kopse kant aan de Schuttevaerkade. Met de masten plat en speciaal voor de voorste mast, een prachtig afgezet stukje parkeerplaats.

Zo’n twee jaar geleden vertelde de eigenaar van de Engelburg al over de jaarlijkse halfjaarlijkse overtocht van de Thorbeckegracht naar de Vecht en weer terug. ” Als je hier vandaan weg wil om te varen, dan moeten de masten eerst plat. Want we kunnen niet onder de brug door anders.” En dat zijn er nogal wat tussen de binnenstad en de Vecht bij Haerst. “Een stuk of zes of zo.  Eentje die kan helemaal niet open, dat is de A28. Ze zijn allemaal vlak achter elkaar. Al was het er maar één geweest, de masten moeten toch plat.” vertelt eigenaar Joost.

Zo’n boot ligt overigens in de zomer niet altijd aan de Vecht. “We liggen vaak bij het Haasteveer. En als we vakantie hebben, zijn we gewoon echt helemaal weg. Dus IJsselmeer, Waddenzee!”

De historische schepen mogen tot 1 oktober aan de Vecht liggen, daarna moeten ze weer terug naar de binnenstad. Een echt zomerverblijf dus. Iets wat ooit waarschijnlijk in 1964 is bepaald naar alle waarschijnlijkheid omdat de schippers in de binnenstad geen tuintje hadden.

Zomerligplaats De Vecht bij Haerst

 

 

Archiefvideo

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button