Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Sociale huurwoningen Oosterenk komen er ondanks kritiek kantoorhouders

Zwolle – Het plan voor 40 semi-permanente sociale huurwoningen op de Oosterenk gaat door. Ondanks de kritiek en zorgen van vastgoedeigenaren en ondernemers die de naaste buren worden van het project. Dit heeft de raad maandagavond besloten. Wel ligt er een opdracht bij wethouder Nelleke Vedelaar. Ze moet in gesprek gaan over de zorgen van de ondernemers en buurtbewoners en de informatievoorziening optimaliseren.

40 woningen 1-2 persoons huishoudens

Op een bouwkavel aan de rand van bedrijventerrein de Oosterenk, tussen de Kuijerhuyslaan en het Waterschapsgebouw, staan 40 woningen gepland. Met een appartementencomplex van 2 verdiepingen worden hier 40 één- of twee-persoonswoningen gerealiseerd. Speciaal voor spoedzoekers.  Het complex blijft maximaal 10 jaar op de plek staan. Najaar 2017 moeten de woningen opgeleverd zijn.

Oosterenk2
Gevelaanzicht appartementen gebouw

Waardevermindering

Afgelopen dinsdag is er een informatieavond geweest voor de omliggende bedrijven en buurtbewoners. Hier was sprake van veel kritiek op het plan. Ondermeer van de heer Jüttner die maandagavond ook bij de gemeenteraad insprak over het onderwerp.

Het bedrijf van de heer Jüttner ‘Your Meeting’ grenst aan het beoogde appartementen complex. Jüttner is ontstemd over de plannen: “Onze locatie is destijds door de gemeente Zwolle aangeprezen als de ideale locatie om onze activiteiten uit te voeren. Tijdens de bouw van ons pand moesten we aan strikte eisen voldoen. Maar nu worden er twee massieve appartementen gebouwen neergezet die totaal niet passen op het bedrijventerrein. We zijn bang voor waardevermindering.”

Kwetsbare Zwollenaren

Ook maakt de heer Jüttner zich zorgen voor de nieuwe bewoners: “We hebben op de informatiebijeenkomst gehoord dat het gaat om kwetsbare Zwollenaren. Mensen die uit een scheiding komen, mensen uit een beschermde opvang, vrouwen uit de vrouwenopvang, WMO-ers en vrouwen die na lang procederen vervolgens hier in Nederland mogen blijven. Waar komen deze bewoners terecht? In een uithoek! Wat denkt u van de sociale veiligheid voor deze doelgroep. De gemeente Zwolle heeft betere posities waar ze makkelijker opgenomen worden in de samenleving.”

 

Locatie omgeving
Locatie omgeving

Afspraken over transformatie van kantoren naar woongebieden

Wethouder Vedelaar van Sociale Zaken wijst op eerdere afspraken en beleid dat is gemaakt over de transformatie van kantoren complexen en terreinen naar woongebieden. “Dit betekent dat er een verkleuring ontstaat naar woningbouw”, aldus Vedelaar, waarbij ze nog eens benadrukt dat de Oosterenk samen met Hanzeland en de buitenring van de binnenstad zijn aangewezen als gebieden waar deze transformatie moet gaan plaatsvinden.

 


Sponsored


Moeite met informatievoorziening

De gemeenteraad had moeite met de gevolgde procedure van informatievoorziening aan de ondernemers en de buurtbewoners. Een zorgvuldige afweging waarbij de verschillende belanghebbenden worden gehoord wordt door de raadsleden als zeer belangrijk ervaren. De vergadering werd daarom ook onderbroken om te overleggen. Er volgde een motie van ondermeer de VVD waarin de wethouder werd opgedragen om de informatievoorziening te optimaliseren en vooral in gesprek te gaan en te blijven met de ‘buurt’.

Wel zag de voltallige raad in dat dit voorstel geheel past in het beleid om de woningnood te reduceren in Zwolle. Daarom is het voorstel voor de  bouw van de woningen aangenomen, met inachtneming van de motie.

 

Advocatenbrieven

De SP-fractie noemde nog even de vele brieven die van advocatenkantoren waren binnengekomen. Hierin waarin werd meegdeeld dat als de raad toch akkoord zou gaan er mogelijk juridische stappen zouden volgen.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button