KabelkrantNieuws uit ZwolleVerkeerVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Nieuwe fietsstraat open maar VVN en Windesheimers niet blij met 60 km/uur

Zwolle – Na maanden van omfietsen en wachten is de fietsstraat tussen Wijhe – Zwolle een feit. De parallelweg naast de drukke verkeersader van Deventer naar Zwolle is niet meer. In plaats daarvan is het getransformeerd tot een volwaardige fietsstraat, waarvan de rode kleur direct opvalt. “We zijn open!”, verklaarde Martijn Dadema, gedeputeerde van de provincie Overijssel al fietsend over het nieuwe pad.

De herinrichting van het fietspad was een grootschalig project. “We wilden het pad beter toegankelijk maken voor fietsers”, legde de gedeputeerde uit. “Daarom hebben we ervoor gekozen om het pad rood te maken, met een middengeleider, verharde zijkanten en drempels om de snelheid te verminderen.”

De keuze van de provincie om de maximumsnelheid op 60 km/uur vast te stellen, heeft echter tot verdeeldheid geleid. “Als je de fietsveiligheid wilt verhogen, moet je niet toestaan dat auto’s met 60 km/uur rijden op een fietsstraat”, stelt Peter Buter van Veilig Verkeer Nederland “Fietsers moeten veiligheid hebben, en laten we eerlijk zijn, die fietser haalt nooit 60 km/uur.”

Plaatselijk belang Windersheim uitte ook bezorgdheid. Niet alleen over de 60 km/uur maar ook over de veiligheid van de oversteek naar de nieuwe fietsstraat. “Het is levensgevaarlijk tijdens de spits”, verklaarde een vedrtegenwoordigster van Plaatselijk Belang Windesheim “We zijn al bijna 25 jaar bezig voor een veilige kruising. We weten het ook niet meer”

Ondanks de bezwaren, blijft de provincie vasthouden aan de 60 km/uur limiet. “We moeten prioriteiten stellen”, aldus Dademaar, die stelt dat er nog veel meer gevaarlijke kruisingen zijn in de provincie. “Maar we zijn bereid om verschillende opties te onderzoeken, waaronder het verlagen van de snelheid naar 60 km/uur.” Ook wethouder Gerdien Rots van de gemeente begrijpt de zorgen van de Windesheimers. “ In de ochtendspits, als het druk is, is het spannend om die oversteek te maken.  Voor jongeren die net naar het middelbaar onderwijs gaan, maar ook voor ouderen is het spannend.  Dus het zou enorm helpen, als het gaat lukken, samen met de provincie.”, stelt ze. Op de vraag of er gekeken gaat worden naar het terugbrengen van de snelheid bij het kruispunt zegt ze het volgende; “Dat is een van de opties.  Er mag hier nu 80 gereden worden.  Het zou best kunnen dat we dat terugbrengen naar 60. Dat is een van de dingen die we samen met de provincie willen onderzoeken. En dan moeten wij ook kijken hoe je dan logisch aankomt in Zwolle.

De toekomst van de snelheid op de  fietsstraat en de veiligheid van de oversteek blijven vooralsnog onzeker, maar de ervaringen van de komende maanden zullen mogelijk leiden tot andere maatregelen.

Gedeputeerde Martijn Dadema en Wethouder Gerdien Rots openen de fietsstraat © rtvfocuszwolle
De nieuwe fietsstraat naast de drukke weg van Deventer naar Zwolle © rtvfocuszwolle

 

Gevaarlijke kruispunt, de oversteek tussen het dorp Windesheim en de nieuwe fietsstraat © rtvfocuszwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button