BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Plannen voor multifunctionele Stadsfoyer Stadshagen in de startblokken

Zwolle – De ontwikkelaar van de Stadsfoyer in Stadshagen wil in de zomer 2024 starten met de bouw van de uitbreiding van het winkelcentrum. Dat blijkt uit een nota die wethouder Monique Schuttenbeld stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Deze gehele nieuwbouw bestaat naast deze maatschappelijke voorziening (Stadsfoyer) uit een parkeergarage, een commerciële plint, zorgwoningen, (sociale) huurwoningen en particuliere koopwoningen (totaal bijna 300 woningen). De bouw zal naar verwachting 2,5 jaar in beslag nemen waarmee men de Stadsfoyer begin 2027 zal opleveren.

De missie van het project is dat het een ontmoetingsplek gaat zijn voor de wijk waar maatschappelijke en commerciële partners elkaar versterken om maatschappelijke waarde toe te voegen voor alle doelgroepen, als toekomstbestendige kwaliteitsimpuls voor Stadshagen. In het filmpje hieronder legt de gemeente Zwolle het uit.

Prijsontwikkeling

Door de oorlog in Oekraïne en de detaillering van de plannen zijn de kosten van het project gestegen en is er een aanvullend krediet nodig. De wethouder heeft kritisch gekeken naar mogelijkheden om minder m² te kopen. Maar wanneer ze het beoogde gebruik van de Stadsfoyer voor ogen houdt is het niet mogelijk om met minder m² wel de beoogde wijkbewoners naar de Stadsfoyer te trekken. Ook is er gekeken welke mogelijkheden er zijn om de prijs van de nieuwbouw te verlagen, maar men zal aan de nieuwbouweisen moeten voldoen (vergunningseis) binnen de kaders die de gemeente heeft gesteld in de uitvraag van de uitbreiding winkelcentrum.

Uitgangspunt voor de Stadsfoyer is dat alle ruimtes (ook de multifunctionele) kostprijsdekkend verhuurd worden. Naast de huurlasten, zijn ook andere verplichtingen als beheer & onderhoud en exploitatie voor rekening van de huurders. Mogelijk is aanvullende subsidie vanuit de gemeente nodig om de subsidiepartners in deze stijgende huisvestingslasten te ondersteunen. Het uitwerken hiervan kost tijd en zal per huurder moeten worden uitgewerkt. Er moet ook duidelijkheid komen voor zowel de ontwikkelaar op afname zekerheid, als voor de
huurders dat zij naar de Stadsfoyer kunnen na realisatie.

Duurder

Het is belangrijk te realiseren dat wijzigen en verbeteren in een bestaand gebouw dat in gebruik is, vele malen duurder is dan wanneer deze tijdens de realisatie worden meegenomen. De eenmalige investering (€822.000,-) die dit kwaliteitskader extra vraagt, heeft slechts een effect op de jaarlijkse dekking van €32.000,-. Het aanvullende krediet zal in totaal 4,1 miljoen euro bedragen.

De kostprijsdekkende huurprijs voor de Stadsfoyer zal voor huurders betekenen dat zij hogere huisvestingslasten gaan krijgen. Veel huurders hebben aangegeven dit niet meer te kunnen betalen. Het mogelijk maken van de ontwikkeling betekent dat aanvullende subsidie van de gemeente noodzakelijk is. Dit kan een gebouwgebonden subsidie zijn, maar ook een huurdersafhankelijke subsidie is mogelijk.

 

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button