Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Patty Wolthof (PvdA) neemt afscheid van Zwolse politiek

ZWOLLE – Na 9,5 jaar raadslidmaatschap laat Patty Wolthof vandaag in een brief aan de burgemeester weten dat ze aan het einde van deze maand haar werkzaamheden in de Zwolse gemeenteraad neer zal leggen. Wolthof is de afgelopen 12,5 jaar op verschillende manieren actief geweest in de Zwolse politiek en staat vooral bekend om haar inzet voor betaalbare woningen, haar strijd tegen huisjesmelkers en voor een fatsoenlijk loon.

Als reden voor haar vertrek schrijft Wolthof: “In mijn tijd in de Zwolse politiek heb ik ook twee ontzettend leuke zoons gekregen. Zij weten niet beter dan dat ik naast mijn dagelijkse werk ook ’s avonds en in het weekend vaak op pad ben of debatten voorbereid. Maar ze worden ouder, hun dagelijkse bezigheden veranderen en zo stond ik de laatste tijd steeds vaker voor de keuze: voetbalveld of wijkbezoek, zwemles of infosessie, voorlezen of nog even naar een bewonersavond. ”
“Voor mij zit de kern van het raadswerk juist in het spreken met mensen, verenigingen en organisaties in de stad. Het raadswerk wil en kan ik niet half doen. Ik maak nu de keuze voor mijn gezin, maar heb veel vertrouwen in mijn opvolger die weer veel nieuwe energie en strijdbaarheid met zich meebrengt.” vervolgt ze. Ze bedankt de Zwollenaren voor hun vertrouwen en de gemeenteraad en het college voor de prettige samenwerking.

In 2011 raakte Wolthof betrokken bij de politiek in Zwolle als medewerker van de PvdA fractie. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 werd ze zelf tot raadslid gekozen. Na een herverkiezing in 2018 benoemde de fractie haar in de loop van 2020 tot voorzitter. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 was ze de lijsttrekker van de Zwolse PvdA. Eerder dit jaar gaf ze het stokje van fractievoorzitter over aan Luna Koops.

In de jaren dat Wolthof actief was in de Zwolse politiek viel ze vooral op door haar felle pleidooi voor meer betaalbare huur- en koopwoningen en haar strijd tegen huisjesmelkers. In 2021 organiseerde Wolthof een woonprotest in de Zwolse binnenstad tegen dure vastgoedprojecten en voor betaalbare woningbouw. Ook is dankzij haar de Fair Practice Code ingevoerd bij de gemeente om ervoor te zorgen dat kunstenaars fatsoenlijk worden betaald en is de gemeentelijke selectieprocedure aangepast na een proef met anoniem solliciteren.

Tijdens de raadsvergadering van 25 september zal ze formeel afscheid nemen. Haar plek als raadslid zal worden ingenomen door, nu nog burgerraadslid, Niels van der Schaaf. Tot slot zal in diezelfde vergadering Roberto Kist opnieuw toetreden als burgerraadslid voor de PvdA.

Gerelateerde artikelen

Back to top button