EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

OV -poortjes reizigerstunnel station Zwolle toch dicht

Vanaf het tweede kwartaal van 2016 gaan de OV-poortjes op het station Zwolle gefaseerd dicht. Aan de zuidkant staan in de nieuwe reizigerstunnel al poortjes, maar die zijn nog open. Zodra ze dicht gaan kunnen voetgangers de poortjes alleen nog met een OV-chipkaart of een speciale pas passeren. Hierover hebben de gemeente Zwolle en NS na een lang en intensief traject overeenstemming bereikt.

Veilig

De poortjes moeten het reizen veiliger maken. Na geweldsincidenten begin dit jaar heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu de betrokken gemeenten gevraagd mee te werken aan een versnelde invoering van de poortjes.

Zwolle heeft eerder al aan de Staatssecretaris aangegeven geen voorstander te zijn van OV-chipkaartpoortjes op het station van Zwolle. Zwolle wou juist graag een open voetgangersverbinding tussen Hanzeland en de binnenstad die 24 uur per dag toegankelijk was. Maar daar ging de staatssecretaris niet mee akkoord.

Speciale passage-pasjes

Toch wordt gewerkt aan alternatieve oplossingen. Zo komt er voor regelmatige passanten en omwonenden die geen OV-chipkaart hebben een speciale passagepas. Voor medewerkers en bezoekers van kantoren in de buurt van het station en voor bezoekers van evenementen in de stad worden maatwerkoplossingen gezocht. Voorafgaand aan de ingebruikname van de poortjes gaat NS omwonenden, reizigers en passanten informeren.

Inchecken met mobiele telefoon

In 2016 en 2017 zal NS de sociale veiligheid monitoren en bijhouden hoeveel passanten er gebruik maken van de tunnel. Ook is afgesproken dat NS pilots gaat uitvoeren op station Zwolle met nieuwe technieken en systemen die de doorgang eenvoudiger kunnen maken, zoals in- en uitchecken met een mobiele telefoon of bankpas.

Gerelateerde artikelen

Back to top button