Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Opknapbeurt voor rioolgemaal huisje aan de Zwolse gracht

Zwolle – Op de kruising van de Van Karnebeekstraat en het Groot Wezenland staat al meer dan 100 jaar een huisje. Het is een rioolgemaal uit 1915 die in de stijl van Berlage is opgetrokken. Vandaag is een aannemer gestart om het huisje op te knappen. De panlatten worden vernieuwd en de dakpannen worden opnieuw gelegd. Ook worden de voegen van het huisje vervangen en krijgt het huisje een nieuwe lik verf.  Over een week of vijf  moet het onderhoud klaar zijn.

Apdency, CC0, via Wikimedia Commons

Pompstation

Het voormalige waterschap huisje is een gemeentelijk monument sinds 2005. Het deed vroeger dienst als pompstation voor de verwerking van het afvalwater uit de wijk Assendorp. De laatste keer dat de pompen aan stonden was in de jaren zeventig. Het heeft verder geen bestemming en daar zijn op dit moment ook geen plannen voor.

Rioolgemaal “Groot Wezenland” Vanaf 1860 wordt in Zwolle een rioleringstelsel aangelegd. De lozing vond plaats op de stadsgrachten en de poldersloten buiten de stad. In 1900 konden de grachten en sloten het sterk toegenomen vervuilde afvalwater van de sterk groeiende stad niet meer verwerken. De gemeente besloot de buitenwijken van een rioleringsstelsel te voorzien en het bestaande rioolstelsel te vervangen. Om het afvalwater weg te pompen werd bij het Groot Wezenland in 1915 een rioolgemaal gebouwd. Dit gemaal verzorgde de afwatering van de Stationswijk en Assendorp. Het rioolgemaal werd gebouwd in Berlagiaanse stijl, met sobere bakstenen gevels en natuurstenen versieringen. De bouwstijl van het gemaal sluit naadloos aan op de bakstenen balustrade langs de gracht en de architectuur van de Sassenpoortbrug die daarop aansluit. De ontwerper van het gemaal is naar alle waarschijnlijkheid stadsarchitect L. Krook. – Bron: https://www.industrieel-erfgoed.nl/

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button