BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiekPolitiek & Opinie

Ophef Swollwacht over renovatie delen Eekwal

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat de beoordeling van de plannen aan de Eekwal door de welstandscommissie niet veranderen. Dat blijkt uit de beantwoording van artikel 45 vragen van Swollwacht door wethouder Gerdien Rots.

Er is een Omgevingsvergunning verleend voor het vervangen van de kozijnen aan de achtergevel van het appartementengebouw op de percelen Eekwal 5, 5A, 5B, 5C, 5D en 5E. Volgens Swollwacht voldoet dit niet aan de criteria voor het beschermd stadsgezicht, en mag men hier alleen bij grote uitzondering vanaf wijken.

Wat vindt de welstandscommissie

De wethouder zegt dat in het plan uit 2021 alle appartementen daar worden voorzien van nieuwe houten kozijnen, uitgevoerd in een slanke dimensionering, in navolging van één van de reeds gewijzigde puien. Door de slankere houten kozijnen identiek voor de gehele achtergevel toe te passen is er sprake van eenheid in de gevel. De welstandscommissie acht dit criterium van meer belang in deze specifieke achtergevel dan het gewijzigde materiaal (detailniveau). Hoewel deze achtergevel zichtbaar is vanaf de openbare weg, is de afstand vanaf de openbare weg dusdanig dat in tegenstelling tot de dimensionering van de kozijnen, het detailniveau van deze achtergevel nauwelijks kan worden waargenomen.

Er is geen sprake van een uitzonderlijk geval, zegt de wethouder en derhalve gaat zij de beslissing van de welstandscommissie niet aanvechten.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button