KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwolleRegio

Open Monumentendag opent deuren in Overijssel

Zwolle – Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het weer VriendenLoterij Open Monumentendag, het grootste culturele evenement van Nederland. Duizenden monumenten openen dat weekend gratis hun deuren voor het grote publiek en laten zien hoe rijk Nederland is op het gebied van cultureel erfgoed. Het thema is dit jaar ‘Levend Erfgoed’.

Dat staat voor de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen en die zij op hun beurt weer doorgeven aan de volgende generatie. Deze vorm van erfgoed krijgt deze 37ste editie van Open Monumentendag extra aandacht in en rondom de opengestelde monumenten.

In de provincie Overijssel openen dit jaar ruim 300 monumenten hun deuren voor publiek. Hieronder een aantal monumenten en activiteiten uitgelicht.

Aanraders in uw regio

Zwolle

Academiehuis Grote Kerk
Zwolle is vrijdagavond het decor van de landelijke opening van Open Monumentendag. Ook het Academiehuis opent haar deuren tijdens de Monumententour. Een prikkelende en verrassende avondwandeling langs verschillende podia; bij Panorama Hanze, in het koor, voor de kapel, naast de rijk geornamenteerde preekstoel en bijvoorbeeld onder het wereldberoemde Schnitgerorgel of op een zerk. Met optredens van o.a. Jeugdcircus Pavarini, Britten Jeugd Strijkorkest, DIFF Dance Centre en Jeugdtheaterschool Zwolle. Ook zaterdag doet het Academiehuis mee aan Open Monumentendag.
► Meer informatie en actuele bezoektijden

Kampen

Ga op Vossenjacht en wordt Monumentenkenner!
Ga op zaterdag mee op Vossenjacht door Kampen. Haal de stickerkaart op bij de informatiepunten Stedelijk Museum Kampen en/of Stadskazerne.
► Meer informatie en actuele bezoektijden

Enschede

Rijd mee met de historische TET bus door de binnenstad van Enschede
Vanaf het stadhuis vertrekt zaterdag 9 september geregeld een historische TET bus voor een gratis rondje door de binnenstad. Meld je aan bij de receptie van het Stadhuis, stap in en waan je een halve eeuw terug in de tijd.
► Meer informatie en actuele bezoektijden

Deventer

De Grijze Silo
De bouw van de grijze silo was in 1961 spectaculair: na 3 weken onafgebroken betonstorten in een houten glijbekisting stond daar een 51 meter hoge silotoren, een in die tijd een unieke prestatie voor Nederland. Op de begane grond zit nu het atelier van architectenbureau Studio Groen+Schild. Naar eigen ontwerp heeft men dit jaar een tussenverdieping toegevoegd, die met een glazen uitbouw uitkraagt aan de kant van de haven. De nieuwe uitbouw is nu een prachtig uitkijkpunt over de haven en de omliggende gebouwen.
► Meer informatie en actuele bezoektijden

Nienborg (Duitsland)

Burg Hohes Haus
Net achter Enschede over de grens ligt de 14e-eeuwse ringburcht Nienborg. Deze beschermde indertijd de Dinkel tegen de woestelingen uit Twente. De Burg wordt nog steeds beheerd door een Nederlandse familie en is zowel zaterdag als zondag geopend. Je bent van harte welkom voor een toelichting en minirondleidingen door familieleden. Neem je tijd, er is een heerlijk terras met Kaffee, Kuchen en een biertje. En dit jaar als het even kan ook krentenwegge, ons eigen regionale “immaterieel erfgoed”.
► Meer informatie en actuele bezoektijden

Volledig programma

Bovenstaande is slechts een selectie van het grote aanbod van monumenten en activiteiten tijdens Open Monumentendag. Bekijk alle monumenten en activiteiten die plaatsvinden in provincie Overijssel.

Landelijke opening

Hanzestad Zwolle stelt haar monumentale binnenstad ter beschikking voor de landelijke opening van Open Monumentendag. Hier wordt op vrijdagavond 8 september het officiële startsein gegeven voor een weekend lang cultuur snuiven. Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven zal bij een deel van de opening aanwezig zijn.

OMDfotowedstrijd

Dit jaar wordt samen met de grootste erfgoedorganisaties van Nederland de OMDfotowedstrijd gelanceerd. Iedereen die passie heeft voor fotografie wordt uitgedaagd om tijdens Open Monumentendag iconische foto’s van monumenten te schieten. Topfotograaf en juryvoorzitter William Rutten (bekend van o.a. RTL “Het Perfecte Plaatje”) zal, samen met een afvaardiging van de erfgoedorganisaties, een deskundig oordeel vellen over de ingezonden foto’s. De hoofdprijs is een prachtige Sony compactcamera t.w.v. 1699,- euro. Daarnaast wordt de winnende foto gebruikt in diverse uitingen van de organiserende partners met naamsvermelding van de fotograaf.

► Over Nederland Monumentenland

Open Monumentendag is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland. Deze stichting houdt ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten. Op deze manier creëert ze cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot. De stichting is gesteund door de VriendenLoterij, Energie voor Elkaar, het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Restauratiefonds. Nederland Monumentenland houdt verder de Open Monumenten Klassendag, het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Gerelateerde artikelen

Back to top button