KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoetbal

Berkum opent seizoen bij Pelikaan S

Zwolle – Berkum opent zaterdag het seizoen 2023-2024 in de 4e Divisie D bij Pelikaan S in het Groningse Oostwold, een onbekende opponent voor de Zwollenaren. Pelikaan promoveerde vorig seizoen uit de 1e Klasse F en bekroonde daarmee een pijlsnelle opmars vanuit de lagere regionen van het noordelijke amateurvoetbal.
“Tegen zo’n nieuwe ploeg is het altijd wennen en aftasten,” weet Berkum-aanvoerder Marc van der Meulen. “Ze werden vorig seizoen kampioen in een lastige competitie en ze hebben een ervaren ploeg, met spelers die het verschil kunnen maken.”

Kampioen op slotdag

Pelikaan pakte de titel in 1F pas op de laatste dag van de competitie. Het was daar ongemeen spannend want tot het laatst waren er vijf titelpretendenten. Pelikaan ging met de hoofdprijs strijken door Oranje Nassau met 2-1 te verslaan en sloot daarmee een tumultueus seizoen af. Nog in mei stapte trainer Jan Kloetstra op toen er, na een 7-0 zeperd bij ONS Sneek, een revolte uitbrak in zijn selectie. Dit seizoen staat Pelikaan, dat in 2014 nog uitkwam in de noordelijke 5e (!) Klasse, onder de supervisie van trainer Robbie Wentink, die overkwam van tweedeklasser SV Bedum.

Hij heeft ervaren spelers in zijn equipe, waaronder Omar Kavak die Berkum eerder tegen kwam bij SC Genemuiden. Ook Jan Hooiveld, in het verleden ook actief bij Genemuiden en daarvóór bij onder meer Harkemase Boys, HHC en WKE, is een bekend gezicht in de Pelikaan-selectie. Nieuw is aanvaller Kasper Oldenburger, die een sportief verleden heeft bij Jong Groningen, FC Emmen en Harkemase Boys.

Veranderde selectie

Bij Berkum staat er met Eduard Lindeboom óók een nieuwe coach aan het roer en ook in de selectie van de Zwollenaren veranderde er nogal wat. Vrijwel de hele ‘oude’ voorhoede stopte of vertrok naar elders, terwijl er in alle linies nieuwkomers kwamen uit de eigen jeugd en van buitenaf. Die nieuwe selectie boekte wisselende resultaten in de voorbereiding. Vorige week maakte de ploeg geen geweldige indruk door in eigen huis met 0-2 te verliezen van vierdedivisionist Huizen maar een week eerder deed Berkum het in de ‘grote’ TOTO KNVB Beker zeker niet slecht bij USV Hercules, dat een divisie hoger speelt.

Berkum verloor die bekerwedstrijd weliswaar met 2-1, maar liet vooral in de slotfase goed voetbal zien waarin flinke kansen echter onbenut bleven. Dat ging eerder beter tegen MASV uit Arnhem, dit seizoen één van de tegenstanders in de 4e Divisie D, dat door Berkum met 3-0 aan de kant werd gezet.

Efficiënter

Berkum zal zaterdag beter, slimmer en vooral ook efficiënter moeten spelen dan in het laatste oefenduel maar weet dat Pelikaan in zijn eerste thuiswedstrijd op dit niveau alles zal geven voor een goed resultaat. De wedstrijd Pelikaan S-Berkum wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Robin Brinkman, die op Sportveld MCO Gaveborg Oostwold aan de Boomgaard 1 in Oostwold om 15.00 uur af laat trappen.
Let op: Er zijn in Groningen twee dorpen met de naam Oostwold. U vindt het sportpark van Pelikaan S in de Gemeente Westerkwartier, tussen de stad Groningen en Leek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button