Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nieuwe windmolens op Hessenpoort en bij Haerst Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle zet de deur open voor drie nieuwe windmolens op bedrijventerrein Hessenpoort en het buitengebied Haerst. Deze nieuwe turbines zijn extra ten opzichte van de drie windmolens die al in het gebied Tolhuislanden worden voorbereid door een lokale coöperatie.  Ook voor de nieuwe turbines biedt de gemeente ruimte aan lokale initiatiefnemers.

Twee bij Haerst

In het gebied Genne-Holten-Haerst-De Ruiten hebben Zwolle en Zwartewaterland een verkenning laten doen naar de mogelijkheden voor grootschalige opwek van schone energie. Wethouder Arjan Spaans: “Deze verkenning is nagenoeg afgerond en geeft ons nu voldoende vertrouwen om voor het gebied bij Haerst ruimte te bieden voor twee windturbines in de afspraken met de provincie. ”

Afspraken met provincie

Spaans is blij dat het gelukt is om in het proces voor de uitwerking van het windbeleid afspraken te maken met de provincie. “Hierdoor houden we meer grip op wat en waar er in onze gemeente gebeurt en kunnen er niet zomaar nieuwe plannen voor windmolens landen buiten de lopende initiatieven om. We blijven het belangrijk vinden dat inwoners van de genoemde gebieden worden betrokken bij de ontwikkeling van concrete plannen voor windturbines. Zo hopen we dat die initiatieven de ruimte krijgen om hun plannen te realiseren die het meest aansluiten bij de wensen van omwonenden. Daarnaast zijn we ook groot voorstander van de betrokkenheid van lokale energiecoöperaties. Deze betrokkenheid moet ertoe leiden dat een zo groot mogelijk deel van de financiële opbrengsten van de energieproductie belandt bij de omwonenden van de windturbines en bij inwoners zelf.”

2030

Windturbines staan er niet van vandaag op morgen. De voorbereiding, besluitvorming en realisatie van turbines vergt een aantal jaren. Dit betekent dat de turbines rond 2030 geplaatst zijn en de energieproductie start.

Lees ook:

Geen alternatieve plannen gemeente voor Genne-Holten-Haerst(erbroek)

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button