Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapPolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Doorstroompunt helpt jongeren in IJssel-Vecht regio aan een betere toekomst

Zwolle – Jongeren die moeite hebben om een passende baan of opleiding te vinden, kunnen nu terecht bij het Doorstroompunt in de regio IJssel-Vecht. Dit als aanvulling op de vroegtijdige schoolverlaters die al gebruik konden maken van de diensten. Het doorstroompunt is een nieuwe naam voor de dienst die voorheen RMC heette. De bedoeling is dat de organisatie thuiszittende jongeren en drop-outs begeleiden naar een startkwalificatie of een leven lang leren traject.

Het Doorstroompunt is op 20 april 2023 gelanceerd tijdens de Algemene Vergadering van Ingrado, de landelijke branchevereniging voor Leerplicht en RMC. De nieuwe naam is gekozen na onderzoek onder jongeren van 16 tot 26 jaar, die aangaven dat RMC te onduidelijk en afstandelijk was. Het Doorstroompunt wil dichter bij de jongeren staan, en hen een warme en duidelijke benadering bieden.

Alsnog diploma halen na corona

Het aantal vroegtijdig schoolverlaters in de regio IJssel-Vecht is gestegen door de economische groei na de coronaperiode. Veel jongeren hebben hun opleiding afgebroken om te gaan werken en een stabiel inkomen te verdienen. Het Doorstroompunt wil deze jongeren helpen om alsnog een diploma te halen, of om zich verder te ontwikkelen in hun werk. Daarvoor investeert het Doorstroompunt tot 2025 in totaal € 850.000,- in verschillende projecten.

Warme overstap of Toekomstgesprekken

Een van die projecten is de warme overstap, waarbij jongeren die van het voortgezet onderwijs naar het middelbaar beroepsonderwijs gaan, extra begeleiding krijgen. Een ander project is de Toekomstgesprekken, waarbij jongeren op school een digitaal Paspoort voor succes of toekomstplan maken, waarin ze hun ondersteuningsbehoefte op alle leefgebieden aangeven. Het Doorstroompunt zorgt er dan voor dat de juiste hulp wordt ingeschakeld.

Iedere jongere een startkwalificatie

Het doel van het Doorstroompunt is dat iedere jongere in de regio IJssel-Vecht een startkwalificatie behaalt, of zich blijft ontwikkelen in zijn of haar werk. Zo wil het Doorstroompunt bijdragen aan een betere toekomst voor de jongeren en voor de regio.

Doorstroompunt informatie
Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button