Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Muziekvereniging Voorwaarts vierde 100-jarig bestaan

Zwolle – Muziekvereniging Voorwaarts uit Zwolle bestaat 100 jaar. De muziekvereniging die op 13 december 1918 werd opgericht vierde zaterdagmiddag haar 100-jarig jubileum. Het aanwezige publiek, waaronder wijkwethouder William Dogger, kon genieten van een echt blaasorkest concert in het gebouw aan de Radewijnstraat in de wijk Dieze. Precies 100 jaar nadat de vereniging werd opgericht.

De Arbeiders Muziekvereniging Voorwaarts werd 100 jaar geleden opgericht door een aantal mensen uit de S.D.A.P. (voorganger van de PvdA) en het N.V.V. Niet alleen wou de nieuwe vereniging de arbeidersklasse kennis laten maken met muziek en cultuur, ook wou men zich dienstbaar maken in de strijd voor betere leefomstandigheden door o.a. strijdliederen te spelen.

© Muziekvereniging Voorwaarts

Straatoptredens

In de loop der jaren waren er vele optredens, zoals optochten, fakkeloptochten, serenades en rondgangen. In de jaren 50 kwam er een eigen Tiroler kapel bij met de naam de Kniehosenkappelle. In 1959 werd de vereniging verrijkt met een drumband. Later volgden ook afdelingen voor een jeugdorkest, jeugdmajorettes en seniorenmajorettes. De nieuwe repetitieruimte aan de Radewijnstraat kwam in beeld eind jaren zeventig. Ze zitten er nu nog steeds. Met de nieuwe tijden kwamen ook nieuw soort optredens. Koninginnedag, de carnavalsoptocht, de avondvierdaagse, de intocht van Sinterklaas en de 4 mei herdenking. Voorwaarts was erbij.

Op haar hoogtepunt had de muziekvereniging zo’n 140 leden. Begin 21ste eeuw liep het ledenbestand terug. Straatoptredens waren niet langer haalbaar. De muziekvereniging ging verder als het orkest zoals we dat nu kennen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button