BouwKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Miljoenste naoorlogse woning van Nederland staat in Dieze Zwolle en komt op TV

Zwolle – Op 8 november 1962 werd in Zwolle de miljoenste naoorlogse woning van Nederland opgeleverd, namelijk aan de Hogenkampsweg 139. Koningin Juliana kwam op bezoek om dit heugelijke feit te vieren. Vanaf het balkon van de de flat zag ze een optocht van wagens vol bouwmateriaal en gereedschappen aan zich voorbijtrekken.

Vrijdag 17 februari staat de woning in Zwolle centraal in het TV Programma ‘Andere Tijden’ die gaat over ‘bouwen, bouwen, bouwen – 100 jaar wonnen’. Presentatrice Mariëlle Tweebeeke neemt de kijkers mee door de tijd.

Andere Tijden – aflevering 3 (vrijdag 17 februari)

Nederland likt zijn wonden na de Tweede Wereldoorlog, er is aan van alles een tekort, maar vooral aan huizen. De woningnood is volksvijand nummer 1. De situatie is zo nijpend dat de overheid mensen dwingt woningzoekenden in huis te nemen. En dan komen er ook nog eens honderdduizenden mensen uit het voormalige Nederlands-Indië en de Molukken.

Portiekflats in Zwolse wijk Dieze

Hoe lossen we dat op? Bouwen, bouwen, bouwen is het credo. En dan vooral portiekflats, dat telt snel op. Zoals in de Zwolse wijk Dieze, waar in 1962 de miljoenste naoorlogse woning van Nederland wordt opgeleverd. Koningin Juliana komt er speciaal voor op bezoek bij de kersverse bewoners en Mariëlle doet dat bezoek in deze aflevering nog eens over – mét een van die bewoners van destijds.

Het is vooral minister Pieter Bogaers die midden jaren zestig het bouwtempo tot ongekende hoogten opvoert. Op onorthodoxe wijze slaagt hij erin om meer dan 100.000 woningen per jaar te realiseren. Maar tegen welke prijs?

Andere Tijden – elke vrijdag van 3 t/m 24 februari om 22.20 uur op NPO 2

 

De huren rijzen de pan uit. En met een gemiddeld inkomen is het bijna onmogelijk om een huis te kopen. Jongeren wonen steeds langer bij hun ouders. We zitten middenin een wooncrisis. Wat is er misgegaan en wat kunnen we leren van de geschiedenis? Andere Tijden presenteert een nieuwe vierdelige serie waarin Mariëlle Tweebeeke de kijker meeneemt in een reis door de tijd. De vier afleveringen gaan achtereenvolgens over de strijd tegen verkrotting in het begin van de 20e eeuw, het Tuinstadideaal van de jaren 20 en 30, de ‘bouwen bouwen bouwen’-gedachte van de jaren 50 en 60 en tot slot de opkomst van de Vinex-woningen én het marktdenken vanaf de jaren 90.

Marielle Tweebeeke presenteert Andere Tijden

Gerelateerde artikelen

Back to top button