KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Knappe COppen: Team Behoud bij Collectie Overijssel

Zwolle – “Wie zijn jullie?” en “Wat gebeurt er achter de depotdeuren van Collectie Overijssel?” zijn veelgestelde vragen waar Collectie Overijssel niet eenvoudig antwoord op kan geven. In deze rubriek neemt ze je mee achter de schermen en laat ze je kennismaken met de mensen achter Collectie Overijssel. Zij zorgen er dagelijks voor dat het Overijssels erfgoed beschikbaar is voor iedereen en bewaard blijft voor volgende generaties. Ontmoet haar Knappe COppen!

Collectie Overijssel is wat je noemt een archiefinstelling: een bewaarplaats voor belangrijke documenten en (audio)visueel materiaal. Als je de inhoud van haar depots naast elkaar zou zetten krijg je een archief van bijna 26 kilometer lang. Dat is ongeveer de afstand tussen Deventer en Zwolle! Het beheren van zoveel waardevolle materialen is niet zo eenvoudig als je zou denken en vergt veel kennis en kunde.

Het vijfkoppige Team Behoud houdt zich dagelijks bezig met ieder aspect van het bewaarproces. Voordat een archiefstuk het depot ingaat controleren zij het op vuil en andere zaken die het archief kunnen schaden. Ook voorzien zij het van de juiste (locatie)gegevens, zodat we het in onze systemen en in de depots terug kunnen vinden. Niet onbelangrijk, want zo zorgen wij ervoor dat wanneer klanten een archiefstuk aanvragen, het ook echt de juiste is!

De collega’s Hedwig, Janneke, Ruben, Cees en Ingrid zorgen ervoor dat ons archief in goede staat behouden blijft. Hieronder stelt Collectie Overijssel ze graag persoonlijk aan je voor!

Hedwig Gertner

Hedwig Gertner was in 2021 betrokken bij het project Museale Collectie op Orde van Collectie Overijssel. Dat beviel zo goed dat ze in maart 2023 als Coördinator Behoud officieel onderdeel is geworden van de organisatie. Hedwig heeft Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft, naast haar ervaring als restaurator, ook gewerkt in het collectiebeheer van museale collecties. Ze heeft een interesse in materialen, de processen van verval en ziet zichzelf als belangenbehartiger van de collectie.

“Collectie Overijssel heeft een bijzonder archief in huis met veel unieke stukken. Deze willen we zo lang mogelijk behouden, zodat ook de generaties na ons deze stukken kunnen bewonderen en raadplegen. Team Behoud zet zich in om de levensduur van de fysieke objecten te verlengen en de conditie te optimaliseren. Dit doen we door (preventieve) conservering, materiele verzorging en goed depotbeheer.”

Ruben Dekker

Na in 2014 de restauratie-opleiding afgerond te hebben van het Cibap in Zwolle is Ruben Dekker enkele jaren werkzaam geweest bij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Na hierna nog een opleiding Audiovisuele Technieken te hebben afgerond in Antwerpen is hij in het voorjaar van 2023 gestart als Behoudspecialist bij Collectie Overijssel.

“Mijn persoonlijke fascinatie voor geschiedenis is het best samen te vatten in de bekende uitspraak van de Britse schrijver L.P. Hartley: ‘”Het verleden is een vreemd land.” Als Behoudspecialist voel ik mij bevoorrecht om elke dag zorg te mogen dragen voor historische (collectie)stukken waarmee we een beter inzicht krijgen in de cultuur van dit ‘vreemde land’.”

Ingrid Doil

Sinds 2008 is Ingrid Doil werkzaam bij Collectie Overijssel en heeft dankzij een interne opleiding de fijne kneepjes van het vak geleerd. Na lange tijd te hebben gewerkt als Medewerker Behoud werkt zij tegenwoordig vol enthousiasme als Behoudspecialist.

“In de 15 jaar dat ik hier nu rondloop ben ik heel wat mooie archiefstukken tegengekomen! Menig object had wel wat aandacht en zorg nodig voordat deze goed ingezien konden worden door klanten. Het geeft veel voldoening om er samen met mijn team voor te zorgen dat deze stukken zo goed mogelijk behouden blijven en vindbaar zijn in onze depots. Zo kan iedereen hier nog heel lang gebruik van maken.”

Janneke Woning

Na een opleiding te hebben gevolgd aan de Archiefschool in Amsterdam is Janneke Woning ruim 11 jaar geleden gestart als Medewerker Behoud bij Collectie Overijssel en doorgegroeid naar de functie van Behoudspecialist. In Zwolle houdt zij zich vooral bezig met preventieve conservering en het waarborgen van orde en netheid in de depots. Zeker niet onbelangrijk, met het ruim 22 kilometer lange archief dat verspreid is over 7 verschillende depots.

“Preventieve conservering is nodig om verval tegen te gaan van papier, foto’s, perkament, prenten en andere schriftdragers. Als een archief geïnventariseerd is wordt het door ons geëtiketteerd en verpakt in zuurvrije omslagen en dozen. Door middel van schimmeltesten voorkomen wij dat schimmels, kleine beestjes en alles wat er niet thuis hoort in een depot (plastic, paperclips, plakband, roestige nietjes etc.) onze archiefstukken aantasten. Verder vraagt de vindplaatsregistratie (VPR) veel tijd: als er namelijk een stuk/dossier wordt teruggeplaatst moet het altijd weer extra gecontroleerd worden, zodat we zeker weten of die ‘vindplaats’ ook daadwerkelijk de juiste is. Anders zoek je naar een speld in een hooiberg!”

Cees van Dijk

Cees van Dijk werkt sinds 6 jaar bij Collectie Overijssel als Medewerker Behoud en heeft een zeer veelzijdige en ondersteunende functie. Een totaal andere werkomgeving dan hij in het verleden gewend was.

“Ik heb hiervoor 23 jaar in de groenvoorziening gewerkt en 17 jaar in de bouw; dus vooral zwaar, grof werk. Als Medewerker Behoud houd ik mij ook bezig met fysiek inspannende taken, zoals het voorbereiden van transport en collega’s en vrijwilligers voorzien van materialen. Maar dat niet alleen. Zo verpak en etiketteer ik bijvoorbeeld ook archiefstukken, wat met veel zorg moet gebeuren. Ook de stukken die positief getest zijn (op bijvoorbeeld schimmel) maak ik voorzichtig schoon zodat ze in goede conditie het depot ingaan. Veelzijdig werk, wat ik met veel plezier en enthousiasme doe!”

Bron
Collectie Overijssel

Gerelateerde artikelen

Back to top button