Nieuws uit Zwolle

‘Klei uit dijk-kunstwerk’ Ruimte voor de Rivier strijkt neer op bijzondere locatie

Zwolle – Het reizende kunstwerk Ruimte voor de Rivier is neergestreken op een bijzondere locatie: biologische schapenboerderij De Vreugdehoeve in Zwolle. Het is namelijk vervaardigd uit de klei waarmee de nieuwe dijk langs de IJssel tegenover de boerderij werd opgebouwd. Bovendien moest de boerderij letterlijk ruimte voor de rivier maken om bij hoogwater op de IJssel het water veilig af te kunnen voeren. Van de vijf locaties waar het kunstwerk wordt opgebouwd, is de Vreugdehoeve de vierde in de rij. Hier is het als onderdeel van de IJsselbiënnale te bezichtigen tot en met zaterdag 5 augustus.

Rondom het project Ruimte voor de Rivier Zwolle gingen Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en beeldend kunstenaar Wilma Wilbrink de samenwerking aan. “Het kunstwerk is gemaakt van natuurlijke klei en verbeeldt de kracht van het water en de kwetsbaarheid van de aarde”, licht Wilbrink toe. “Van strijd tegen het water naar meer samenwerking met het water en de natuur. De vorm van de kleiplaatjes ontstond door de natuur haar werk te laten doen.”

Niet toevallig

De reizende expositie toont op iedere locatie het kunstwerk met een hoogte waarop het water in dat gebied zou komen bij een extreme overstroming. Want dat is juist waarom het waterschap Ruimte voor de Rivier uitvoerde. Met het verleggen van een dijk en het graven van zogeheten nevengeulen pakte het de knelpunten bij piekafvoeren op de rivier aan.
Wilbrink: “De Vreugdehoeve is een unieke locatie voor deze expositie. Het maakt regelrecht onderdeel uit van Ruimte voor de Rivier. Bovendien ligt het in een prachtige omgeving voor een fiets- of wandeltocht en is De Vreugdehoeve ook voor kinderen geschikt met een schapenboerderij, streekproductenwinkel, speelplek en eetgelegenheid. Vanaf de boerderij zie je de nieuwe dijk pal voor je neus liggen. Een bezoek is meer dan de moeite waard.”

Haar keuze voor een kunstwerk met een link naar de IJssel is voor Wilbrink niet toevallig. “Ik ben geboren en opgegroeid aan de IJssel, gefascineerd door het landschap, de historie daarvan, onder de indruk van de kracht van de rivier en daarmee ook de kwetsbaarheid van het land. Het werk van het waterschap heeft een directe verbinding met de tentoongestelde expositie.”

IJsselbiënnale

Eind 2016 werd Ruimte voor de Rivier Zwolle officieel afgerond. Ter gelegenheid hiervan maakt het ‘klei uit dijk-kunstwerk’ een rondgang langs vijf Zwolse gebouwen. Na het waterschap, de Grote Kerk, het stadskantoor en de Vreugdehoeve, doet het daarna als laatste locatie het provinciehuis aan. De reizende exposite is maakt deel uit van de IJsselbiënnale. Dit is een groot kunstevenement dat plaatsvindt van 14 juni t/m 24 september en bestaat uit een kunstroute met ruim 25 kunstwerken van internationale kunstenaars langs de IJssel van Doesburg tot Zwolle. In deze eerste editie van de IJsselbiënnale tonen kunstenaars hun visie van de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap: van poëtische droombeelden en utopische toekomstvisies tot nietsontziende doemscenario’s.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Geef een reactie

Back to top button