Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

JA21, PVV en Forum: ‘Vraag inwoners van Overijssel wat ze vinden van kleinschalige kernenergie’

Zwolle – JA21, PVV en Forum voor Democratie willen de mening van Overijsselaars weten over kernenergie. De drie partijen dienen aanstaande woensdag een motie in tijdens de Provinciale Statenvergadering van Overijssel. Ze willen dat het periodieke inwonersonderzoek wordt uitgebreid met een vraag over kleinschalige kernenergie. Volgens de partijen is het belangrijk om verder te kijken dan de al in het onderzoek opgenomen andere vormen van energieopwekking, zoals biomassa, windenergie en zonnevelden.

Inwonersonderzoek

De Provincie Overijssel doet al tien jaar onderzoek naar de mening van de inwoners over verschillende onderwerpen. De resultaten worden gebruikt om beleid te maken. Sinds 2018 wordt ook gevraagd naar de mening ten opzichte van grootschalige energieopwekking, maar alleen over biomassa, windenergie en zonnevelden. De motie van de drie oppositiepartijen, die voortbouwt op eerdere steun voor een onderzoek naar kernenergie, wil dat ook kleinschalige kernenergie wordt meegenomen in het inwonersonderzoek.

Landelijke subsidie

JA21 heeft eerder moties ingediend over kleinschalige kernenergie. Met steun van de BBB heeft dit ertoe geleid dat de provincie landelijke subsidie gaat aanvragen voor onderzoek naar kleine kernreactoren (SMR’s) in Overijssel. Deze landelijke subsidiepot komt voort uit een motie van Eerdmans en Stoffer (JA21/SGP) die door de Tweede Kamer is aangenomen. Dit voorstel zorgt ervoor dat er extra geld, in totaal 10 miljoen euro, wordt toegewezen voor de ontwikkeling van Small Modular Reactors (SMR’s) in het jaar 2024.

Taskforce kleinschalige kernenergie

Ook komt er een taskforce in Overijssel die het onderzoek gaat doen en de Provinciale Staten op de hoogte houdt. Ook dit was een motie die door Ja21 en Forum werd ingediend begin november en steun kreeg van de BBB. De provincie Overijssel, die vooral heeft ingezet op wind- en zonne-energie, gaat daarmee dus ook kleinschalige kernenergie verkennen.

De taskforce met ‘een goede en evenwichtige vertegenwoordiging van stakeholders’ gaat kijken hoe Overijssel, net als andere provincies, een voortrekkersrol kan nemen ‘als het gaat om het toepassen van kernenergie’, zo staat in deze aangenomen motie van 8 november te lezen. De taskforce moet voor 1 april 2024 beginnen en elk kwartaal verslag uitbrengen aan de Provinciale Staten.

Of de nieuwe motie, over het bevragen van inwoners over hun mening naar kernenergie,  het gaat halen, moet aanstaande woensdag blijken.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button