Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Laatste kans om te genieten van IJsbeeldenfestival op terrein IJsselhallen Zwolle

Zwolle – Het Nederlandse IJsbeeldenfestival maakt zich op voor zijn allerlaatste vertoning op het terrein van de IJsselhallen in Zwolle. Dit vanwege de geplande sluiting van de IJsselhallen, die plaats moeten maken voor woningbouw. Vanaf aanstaande zaterdag krijgt het publiek een laatste kans om op deze plek volop te genieten van de betoverende sculpturen, met dit jaar als thema “Mythen en Legenden.”

Carving Koning Arthur: Een kijkje in het creatieve proces van een ervaren carver

Jeroen van de Vlag is één van de ervaren carvers die bezig is met het carven van King Arthur and the Round Table. “Ik maak Koning Arthur en de Ronde Tafel. Eigenlijk alleen Koning Arthur en niet de ridders  want anders zou ik nog tien ridders moeten maken.” aldus Jeroen, de bedreven carver die al bijna dertig jaar sculpturen uit zand en ijs vormt.

Hij legt uit dat het proces begint met een opdracht en een schets, waarbij elk detail vooraf is bedacht. “Ik weet precies hoe groot het moet worden. Het ijs staat al klaar en is ook al precies zo opgestapeld in de vorm,” zegt Jeroen, terwijl hij werkt aan de stoel voor Koning Arthur.

De uitdaging in het ijskunstenaarsvak ligt volgens Jeroen in het creëren van dynamische beelden. “Ik gebruik veel plaatjes, maar we nemen zelf ook de houding aan die we willen hebben,” deelt hij mee. Hierbij worden verschillende methoden gebruikt, zoals het nemen van foto’s en het onderling aannemen van specifieke houdingen om de sculpturen levensecht te maken.

“Het eerste wat ik leerde was hoe je een raampje maakte dat ook nog eens mooi was.”

Jeroen, die al bijna dertig jaar actief is in het vak, begon ooit met het bouwen van zandsculpturen in Scheveningen. Daar leerde hij het vak door mee te kijken met professionals uit Amerika. “Het eerste wat ik leerde was hoe je een raampje maakte dat ook nog eens mooi was.”

Het IJsbeeldenfestival op zoek naar een nieuw thuis

Dit jaar markeert niet alleen de laatste editie van het IJsbeeldenfestival op het terrein van de IJsselhallen, maar mogelijk ook de laatste in Zwolle. De nieuwe organisatoren, Eva en Roos, zijn al druk bezig met het zoeken naar een nieuwe locatie.

“We hebben veel ruimte nodig, veel parkeerruimte, krachtstroom, en water om toe te voeren,” leggen ze uit. Het is een uitdaging, maar ze zijn vastberaden om een geschikte locatie te vinden, anders hadden ze de zaak ook niet overgenomen van voorganger Eric Broekaart, melden de twee. Of het in Zwolle zal zijn is nog niet bekend maar staat nog wel open. Het zal in ieder geval in een grotere stad zijn, in deze regio, laten ze nog wel weten.

Voor nu kan de regio nog genieten van het spektakel op het vertrouwde terrein van de IJsselhallen. De deuren van het IJsbeeldenfestival openen aanstaande zaterdag voor een laatste keer op deze locatie.

Links carver Jeroen, rechts Eva en Roos, de nieuwe directeur / bestuurders van het IJsbeeldenfestival

Gerelateerde artikelen

Back to top button