Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Stadsdeel WärtZ, het nieuwe brutale zusje van Zwolle

met stadsbos en iconische woontoren bovenop Wärtsila-hallen

Zwolle – Gebiedsontwikkelaar AM is door NS en gemeente Zwolle geselecteerd om het voormalige bedrijventerrein bij het NS station in Zwolle te ontwikkelen tot bruisend innovatiedistrict, genaamd WärtZ. AM en NS hebben officieel hun handtekening gezet onder de verkoop- en samenwerkingsovereenkomst. Het winnende plan bestaat uit zo’n 850 woningen voor alle leeftijden en 26.500 m2 niet-wonen programma met onder meer horeca, onderwijsinstellingen, buurtvoorzieningen en ruimtes voor creatieve makers. In het gebied, dat onderdeel is van Spoorzone Zwolle, komt een spoorpark met de karakteristieke Wärtsilä-hal als kloppend hart. Een plek waar innovatie, toekomstgericht wonen én werken samenkomen.

WärtZ staat voor Wild, Art, Raw, Tech in Zwolle. Het is aangekondigd als het brutale zusje van de binnenstad van Zwolle.

Woningen

Er worden in WärtZ ongeveer 850 woningen gerealiseerd, voor alle leeftijden en inkomens. Daarbij kunnen bewoners kiezen uit drie verschillende woonsferen: wonen in het icoon van Zwolle bovenop de Wärtsilä-hal, in één van de gebouwen aan het Wärtsilä-plein of in het wat rustiger Lurelui, dat bestaat uit verschillende woon-werkgebouwen in het groen. Onderwijs, kunst, techniek en ondernemerschap vinden elkaar in het hele gebied, maar vooral in de Hallenplein, waar ook een gezamenlijk podium komt voor evenementen en exposities.

Interview met Marien Kleinjan, directeur ontwikkeling AM Midden over Wärtz

Bovenop het dak van de Wärtsilla-hal komt een iconisch woongebouw

Spoorpark

Wat nu nog grijs is, op het bedrijventerrein achter het NS Station, wordt groen en weelderig. Met het Spoorpark langs het spoor als nieuw, groen visitekaartje voor Zwolle. WärtZ wordt daarmee het groenste binnenstedelijke stationsgebied van Nederland.

Bijna geen auto’s

De auto is hier bijna niet meer in beeld. Parkeren gebeurt in gezamenlijke, multifunctionele hubs. Het wilde WärtZ-landschap biedt daarmee maximale ruimte aan wandelen, fietsen, sporten en spelen. Dankzij het naastgelegen NS Station is het OV hier natuurlijk ook een uitstekende manier om te komen en te gaan.

Stadsbos

Het Spoorpark wordt een echt stadsbos. WärtZ sluit landschappelijk gezien goed aan op belangrijke ecologische structuren in de regio Zwolle en wordt ook een nieuw ‘station’ voor vogels, kleine dieren, vlinders en insecten. Met slimme energie-opwekking en ‘de natuur als goede buur’ wordt WärtZ een voorbeeld voor duurzame stadsvernieuwing. Gebouwen en woningen worden energie-gevend (in plaats van -vragend) en er WärtZ wordt zeer circulair, onder andere door de inzet van hernieuwbare of gerecyclede materialen en slimme, flexibele bouwsystemen.

Achter het NS Station

WärtZ ligt ‘achter’ het NS Station Zwolle en wordt daarmee een belangrijke aanvulling op het centrumleven van Zwolle. De Passerelle, een spectaculaire houten loopbrug, verbindt straks de twee centrumdelen, maar bezoekers en fietsers kunnen natuurlijk ook gewoon ‘onder het spoor door’. WärtZ wordt met zijn centrale ligging ook het hart van de Spoorzone, het 16 hectare grote woon-werkgebied gebied aan de zuidkant aan het spoor. Ook andere grote ontwikkelingen in Spoorzone zorgen ervoor dat Zwolle op deze plek een interessante groei doormaakt van voormalig bedrijventerrein naar volwassen, innovatiedistrict.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren