KabelkrantKunst & CultuurMuziekNieuws uit Zwolle

Het Britten Jeugd Strijkorkest speelt ‘CARMEN’

Zwolle – Het Britten Jeugd Strijkorkest speelt op 13 april in theater de Spiegel een zinderende voorstelling. En wel met de muziek van de opera Carmen in de spectaculaire bewerking voor strijkorkest en 5 slagwerkers door Rodion Schtschedrin. Roza Herwig, zangeres en actrice, vertelt tussen muziekdelen het intense verhaal van CARMEN.

Voor de pauze spelen de 1e prijs winnaars van het Britten Vioolconcours 2024 en contrabassist Judith Capelle solo met het orkest. Het Britten Concours 2024 leverde drie zeer getalenteerde jonge violisten als winnaar op die als prijs mogen optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest. Zij spelen muziek van de uit Frankrijk afkomstige Pauline Viardot, de Oekraïense componist Miroslav Skoryk en Astor Piazzolla. Judith Capelle, voormalig lid van het Britten, speelt ‘Adoration’ van de Amerikaanse componist Florence Price. Dit in een bewerking van James Oesi. In het voorprogramma spelen eerst de strijkers van JONG BRITTEN in de foyer van het theater om 19:00 uur. Het concert begint om 19:30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.zwolsetheaters.nl.

Winnaars

Sara Kumara (10), Quinten de Graaf (13) en Bregje Vermeylen (16) zijn de winnaars van het Britten Vioolconcours 2024. In het sterk bezette vioolconcours sleepten zij al eerder de hoofdprijs in de wacht: een solo-optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest in Theater de Spiegel en een masterclass van Daniel Rowland. De vakjury was toen lovend over de drie winnaars en noemde ze zeer talentvol, virtuoos en puur en kleurrijk in hun spel.

Judith Capelle is contrabassist en studeert in Amsterdam aan het conservatorium naast haar studie medicijnen. Ze won in 2022 een 2e prijs bij het Britten Contrabasconcours en speelt het prachtige ‘Adoration’ in een bewerking van de contrabassist James Oesi, die het stuk ook onlangs speelde op TV bij Podium Klassiek.

Vrolijke en speelse vertelling

Schrijver Huib Ramaer maakte een vrolijke en speelse vertelling bij de muziek die Rodion Schtschedrin schreef gebaseerd op de bekende melodieën uit de opera Carmen van Bizet. Zo komt het verhaal van de opera helemaal tot leven in de muziek en de vertelling door Roza Herwig. Zij studeerde klassiek zang aan het Conservatorium in Amsterdam en London. Komende zomer is ze te horen in de opera Blauwbaard van Holland Opera. De vertelling wordt ondersteund met lichtbeelden geprojecteerd op een speciaal doek achter het orkest.

De slagwerkers in het orkest zijn studenten van het ArtEZ Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam. Het concert en het Britten Concours zijn een co-productie van het ArtEZ Conservatorium en Britten voor Jong Muziektalent.

Over Britten voor Jong Muziektalent

Stichting Britten voor Jong Muziektalent is opgericht in 2007 door dirigent en artistiek leider Loes Visser en biedt jonge strijkers de mogelijkheid hun muzikale talenten op niveau te ontwikkelen. Het motto daarbij is: kwaliteit, warmte, bezieling en plezier. Met drie strijkorkesten, waaronder het Britten Jeugd Strijkorkest, het jaarlijkse Britten Concours en de Britten Academie is het een podium voor talentontwikkeling in de muziek in Oost Nederland, ook voor docenten. De standplaats is Zwolle, maar deelnemers aan het Britten Concours komen uit alle windestreken van Nederland. De orkestleden komen vooral uit Midden- en Oost Nederland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button