KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Groen langs het Zwartewater

Zwolle – Een belangrijk natuurgebied van Zwolle is waar het Zwartewater, tussen de wijken Stadshagen en Holtenboek, onze stad binnenstroomt. Een rivier met groene oevers en dat willen wij graag zo houden! Projectontwikkelaar BEMOG heeft echter een flink stuk grond (voorheen het terrein van Dijkzicht) aan de Holtenbroekerdijk gekocht en heeft grootse woningbouwplannen langs en in het Zwartewater: driehonderd huizen en een ‘Zwolse wolkenkrabber’ van zeker meer dan tien verdiepingen hoog. Dat is hoger dan we tot nu toe in beide wijken kennen. Al het autoverkeer van en naar deze woningen gaat een enorme verkeersdruk geven langs het Zwartewater, over de dijk en door de wijk Holtenbroek. Samen met de gemeente Zwolle zijn deze plannen inmiddels twee jaar in ontwikkeling. Binnenkort kunnen we nieuwe plannen verwachten. De komende maanden worden daarom extra belangrijk voor alle Zwollenaren die graag het groen langs het Zwartewater opzoeken en dieren en planten in dit gebied een warm hart toedragen.

‘Zwollenaren ontmoeten elkaar langs het Zwartewater’

Hoe wordt de oever aan de Holtenbroekzijde van het Zwartewater ingericht? Wat blijft er over van het groen? Wat is de invloed hiervan op het aangrenzende Natura 2000 gebied? De plannen van twee jaar geleden worden momenteel bijgesteld n.a.v. de forse kritiek die de eerste plannen hebben opgeleverd. Kritiek van bewoners in Holtenbroek, Stadshagenaren die uitkijken op het Zwartewater, Zwollenaren die er graag fietsen of wandelen en tevens van Natuurplatform Zwolle die de belangen behartigt van flora en fauna. Maar ook kritiek van de gemeente zelf op de eerder voorgelegde ontwerpen van de BEMOG, omdat ze nog niet passen in de gebiedsvisie die is opgesteld.

Nieuwe plannen in december / januari

Door de BEMOG, en inmiddels ook het BPD Woningfonds die het jachthaventerrein De Hanze heeft opgekocht, is opnieuw aan de tekentafel plaatsgenomen om de plannen bij te stellen. Wij zijn heel benieuwd hoe die eruit zien! Om de ‘nieuwe’ plannen bekendheid te geven zodra ze worden gepresenteerd, is door een aantal bewoners ‘Wijkplatform Groen Holtenbroek’ opgericht. Een platform om met z’n allen kennis te nemen van wat de projectontwikkelaars en de gemeente willen en in het participatietraject dat door de gemeente is beloofd gezamenlijk op te trekken met alle belanghebbenden.

Mailing en Facebookpagina Groen Holtenbroek

Wil jij ook de oevers van het Zwartewater volop ruimte geven voor groen? Geef dan je mailadres door aan groenholtenbroek@gmail.com en volg die groep op de Facebookpagina. Zo blijf je op de hoogte van de bouwplannen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button