KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Gemeente Zwolle gaat over op elektrische bladblazers

Zwolle – De gemeente Zwolle stopt op termijn met het gebruik van fossiele bladblazers. Dat staat in de beantwoording van artikel 45 vragen van de PvdD door wethouder Arjan Spaans.

Zowel de PvdD als het college van burgemeester en wethouders is er van overtuigd dat fossiele bladblazers slecht zijn wat betreft CO2 uitstoot. De geluidsoverlast valt mee volgens het college, maar het energiegebruik is wel verspillend, zegt zij. Dat wil ze stoppen en op dit moment is er al 15% elektrische bladblazers. Dat gaat geleidelijk meer worden.

De reden dat men het blad verwijderd is het oogpunt van veiligheid van de weggebruiker en gazonbehoud. De bladblazer is op dit moment de meest kostenefficiënte methode om het overtollig blad te verwijderen.

De PvdD ziet dat dieren zoals insecten en egels profiteren van de bladeren die bescherming bieden. Vogels
profiteren van in afgevallen blad levende insecten, wormen en spinnen en de bladeren zijn een vorm van natuurlijke bemesting en daarmee goed voor de bodem. Zij vraagt daarom of het college bereid is om te
onderzoeken of op meer plekken bladeren in het groen kunnen blijven liggen.

Het college antwoordt daarop dat dit onderzoek eerder is gedaan in Zwolle en dat hieruit bleek dat het mogelijk was op meer plekken bladeren in het groen te laten liggen. In hagen en heesters blijft daarom altijd een aandeel blad achter. Zwolle beheert haar openbare ruimte al decennia lang volgens ecologische principes. Ze haalt het blad alleen weg daar waar noodzakelijk is voor veiligheid van weggebruikers en behoud van de kapitaalgoederen zoals op gazons.

Ook burgers worden door de gemeente opgeroepen hun bladeren te laten liggen.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button