Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Deze woning staat in 1 dag: deze week te zien in hartje Zwolle

Inspiratieroute week van de circulariteit

Zwolle – Tijdens de Week van de Circulaire Economie is er een circulaire en Biobased modelwoning te zien op het Grote Kerkplein in Zwolle. Deze modulaire woning van kruislaaghout (CLT) en gerecyclede materialen is op alle mogelijke manieren circulair en negentig procent biobased. Van 6 tot en met 11 februari kan iedereen het sfeervolle huis ervaren als onderdeel van de Zwolse Inspiratieroute Circulaire Economie en als deelsessie van de Nationale Conferentie Circulaire Economie.

TIP

Route Circulaire Economie Interactieve dagen op maandag 6 en zaterdag 11 februari

  • Alle deelnemers zijn persoonlijk aanwezig
  • Instagram Wall en koffieproeverij op Nieuwe Markt\
  • Haal jouw Goodiebag bij ANNO

tekst gaat verder onder de foto’s


De wereld verandert. Wat doe jij? In de toekomst moeten we meer circulair gaan leven. Maar hoe doe je dat.? Wat gebeurt er op het gebied van circulaire economie eigenlijk al in Zwolle. Wandel de inspiratieroute en leer de initiatiefnemers en hun projecten kennen. Ontdek hoe lokale en regionale bedrijven, kunstenaars en scholen hun krachten bundelen om tot vernieuwende producten en diensten te komen.
Download gratis route. De inspiratieroute circulaire economie is een combinatie van live en online. De route vind je op het kaartje via de link. De aanvullende audiotour beluister je via je mobiele telefoon. De audiotour is vanaf 5 februari gratis te downloaden via: visitzwolle.com/circulaire-economie.

Het bedrijf Tala  ontwerpt en bouwt deze woningen voor sociale woningbouw en grotere projecten,  maar nog niet voor particulieren.  De woningen worden prefab geproduceerd in eigen fabriek in het Sallandse Broekland. Dat is inclusief installaties en volledig afgewerkte keuken, badkamer en wc. Daarna wordt één woning in één dag geplaatst met minimale impact op de omgeving.

Vijf manieren circulair

In de modelwoning is te ontdekken dat de cirkel niet alleen rond is voor hergebruik van materiaal, maar dat de woning op alle mogelijke manieren circulair is. Negentig procent van het materiaal is natuurlijk en groeit in een oneindige cyclus terug. Dat gaat dan om kruislaaghout (CLT), vlas of houtvezelisolatie en een houten of bamboe gevel. Dat zijn allemaal materialen die ook nog eens CO2 uit de lucht hebben gehaald en dat nu langdurig in de woning opslaan. Voor de overige tien procent is zoveel mogelijk gekozen voor gerecycled materiaal.

Losse modules

Doordat Tala’s woningen bestaan uit enkele losse modules, zijn ze gemakkelijk verplaatsbaar. Wat ze ook geschikt maakt als flexwoning op tijdelijke locaties. De locatie is dan tijdelijk, maar de woning niet. De woning kan meerdere keren in zijn geheel hergebruikt worden en voldoet altijd aan het permanent bouwbesluit. Aan het einde van de levensduur kunnen alle materialen teruggewonnen worden voor direct hergebruik of recycling. Daarvoor heeft het huis een materialenpaspoort. Bovendien is de door Chainable geleverde keuken ook circulair.

1-2 persoons woning Nerf voor duurzame wijk Olst

De modelwoning op het Grote Kerkplein in Zwolle is de begane grond van de 1-2 persoons woning Nerf, die Tala momenteel produceert voor de duurzame wijk Olstergaard in Olst. In opdracht van woningcorporatie SallandWonen komen daar negen woningen met een opvallend goede milieuscore (met een MPG van 0,4 exclusief zonnepanelen). In de woningen blijven de houten wanden en plafonds veel in het zicht, wat een gezond binnenklimaat en ontspannen sfeer geeft. Na dit project gaat Tala aan de slag met de bouw van zestien flexwoningen. Vanuit hetzelfde modulaire basisconcept bouwt het innovatieve bedrijf diverse types woningen, van tiny houses en gezinswoningen tot appartementencomplexen van drie of vier woonlagen. Zo kan er snel én duurzaam gebouwd worden, wat hard nodig is gezien het huidige woningtekort.

NERF-4-8-2 Sfeerimpressie Tala.nl

Inspiratieroute

De organisatie van de Week van de Circulariteit in Zwolle heeft Tala uitgenodigd haar modelwoning midden in het centrum te plaatsen als inspirerend circulair voorbeeld uit de regio. De inspiratieroute circulaire economie start bij de Sassenpoort en loopt via het Grote Kerkplein naar museum Anno. Onderweg presenteren regionale bedrijven, scholen en kunstenaars op interactieve wijze hun vernieuwende producten en diensten met als thema: ‘wat doe jij & wat kan ik doen?’ Een downloadbare audiotour vertelt je onderweg meer. De modelwoning is de hele week geopend. Binnen ontdek je waarom het circulaire huis van hout zo gebouwd is en ervaar je hoe het is om er wonen. Medewerkers van Tala beantwoorden graag alle vragen. Op maandag 6 februari staat een deel van de route en een bezoek aan de modelwoning ook tweemaal als deelsessie op het programma van de Nationale Conferentie Circulaire Economie georganiseerd door het Ministerie van IenW.

Inspiratie route met beeld en geluid

De Inspiratieroute circulaire economie is een combinatie van live en online; de route is te wandelen tussen 10.00 en 17.00 uur langs circulaire projecten in de stad. Men krijgt daarbij aanvullende informatie te horen via je mobiele telefoon. Op maandag 6 en zaterdag 11 februari is de route interactief. Tijdens deze dagen zijn initiatiefnemers, makers en organisaties actief en aanwezig om kennis te maken en kennis over te dragen. Ook de studenten van diverse opleidingen in de regio Zwolle showen hun circulaire projecten. Gaandeweg ontdekken bewoners hoe veel er eigenlijk al wordt ondernomen in onze stad en ervaren ze hoe ze zelf het verschil kunnen maken door circulair te gaan denken, leven en werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button