KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Cultuurprijs Overijssel uitgereikt: “De avond was als een warm bad”

Zwolle – De Cultuurprijs Overijssel 2023 is op 18 september uitgereikt aan theatergroep De Jonge Honden in theater De Spiegel in Zwolle. De Deventerse fotograaf Isabelle Renate la Poutré is het Cultuurtalent van Overijssel 2023: “Het is super om deze waardering te krijgen.”

Al in mei zijn de winnaars bekendgemaakt. Zij zijn uit meer dan 100 nominaties gekozen door het bestuur van de Cultuurprijs Overijssel. Beide winnaars kregen vanavond een oorkonde, kunstwerk en een geldbedrag van tienduizend euro uitgereikt door Andries Heidema. Dat is de commissaris van de Koning in Overijssel en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel.

Het programma van de uitreiking was door de winnaars zelf samengesteld. De muzikale omlijsting was verzorgd door de Overijsselse band Primaat, jazzzanger Jan Terlouw Junior en pianist Pieter de Graaf, die voor de documentaire ‘Inside Aut’ (2023) van La Poutré de muziek schreef. Daarnaast maakten spoken word artiesten Jesse Laport en Johanneke ter Stege hun opwachting, onderstreepte zakelijk leiding van De Jonge Honden Brigitte de Goeij de noodzaak van theater. Ook maakte Isabelle la Poutré zelf een indrukwekkende soundscape, die het publiek meenam in haar gedachtewereld. Een uitgelaten zaal vol fans van beide winnaars, gaven keer op keer luid applaus en staande ovaties bij de uitreikingen.

Uitreiking

Het is de derde keer dat men de Cultuurprijs Overijssel in de huidige vorm uitreikt. “De provincie staat bol van het nieuwe én al bewezen talent in vele kunstdisciplines. Dat bewijzen winnaars dit jaar dubbel en dwars hier vanavond,” zegt Nikki Olde Monnikhof, bestuurslid van Stichting Cultuurprijs Overijssel. Gedeputeerde voor Cultuur in Overijssel Tijs de Bree beaamd dit: “Het is ontzettend belangrijk om artistiek talent te zien, te erkennen, te waarderen en te vieren en dat hebben we vanavond gedaan.”

Terugkijken?

De Cultuurprijs Overijssel is mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Zwolse Theaters, Wilmink Theater en RTV Oost. De uitreiking is op TV Oost te zien op woensdag 20 september om 19.00, 21.00 en 23.00 uur. Deze uitzending is ook online terug te kijken op www.rtvoost.nl en in de gratis RTV Oost-app. Op TV Oost wordt de uitzending herhaald op zondag 24 september om 16.00 uur.

Winnaars 2023

De Jonge Honden wint dit jaar de Cultuurprijs Overijssel. De groep is opgericht in 2012. Sindsdien heeft ze zich ontwikkeld tot een veelzijdig, gerenommeerd en professioneel theatergezelschap met een duidelijke eigen stijl. De Jonge Honden is volgens de jury niet alleen belangrijk binnen de Overijsselse cultuur, maar timmert ook landelijk flink aan de weg. De afgelopen jaren zijn onder meer de voorstellingen Operatie IJsellinie, Oorlogswinter, Spaghettirellen, Dineren met dictators en De Scheepsjongens van Bontekoe gepeeld.

Fotografe en filmmaakster Isabelle Renate La Poutré is het nieuwe Cultuurtalent Overijssel. Ze onderscheidt zich door een geheel eigen beeldtaal, als resultaat van een voortdurend artistiek zoekproces. Ook heeft ze zich ontwikkeld tot een veelbelovend en professioneel Overijssels talent, aldus de jury. Ze legde van artiesten als Kyteman, Typhoon en Jeangu Macrooy niet alleen optredens vast, maar juist ook ‘the unseen’. Rauw en eigen, met een grove korrel en vaak zwart-wit, maar tegelijk warm en persoonlijk.

Het bestuur van de Cultuurprijs Overijssel koos beide winnaars uit de ruim 100 aanmeldingen die waren binnengekomen. De Jonge Honden en Isabelle Renate La Poutré volgen de winnaars van vorig jaar op: Hendrik Jan Bökkers en Nathalie Schaap wonnen de Cultuurprijs Overijssel 2022.

Gerelateerde artikelen

Back to top button