Nieuws uit ZwollePolitiekVoorpaginaZorg & Welzijn

CDA Zwolle: ‘Vrijwilligers uit haarvaten samenleving inzetten voor contactonderzoek corona-besmettingen’

Zwolle – Op 11 mei gaan de basisscholen weer open in Nederland. Het is één van de eerste grote versoepelingen van de corona-maatregelen. Het Outbreak Management Team heeft op 7 april vijf voorwaarden gesteld waardoor versoepelingen van de maatregelen konden worden ingezet. Eén daarvan was voldoende testcapaciteit én voldoende capaciteit om contactonderzoek te houden. Het CDA in Zwolle wil van het college weten of de GGD IJsselland over voldoende test- en onderzoekscapaciteit beschikt.

De partij vraagt zich af of de geneeskundige dienst in IJsselland in staat is om grootschalig te testen als zich in de stad, in een wijk, rond een school of een fabriek zich een uitbraak voordoet. “Heeft de GGD mensen geworven en opgeleid voor grootschalig bron-en contactonderzoek en hoeveel mensen zijn hiervoor geworven?” vraagt het CDA aan het college.

Vrijwilligers werven

“Andere landen zoals Canada en Duitsland hebben grootschalig vrijwilligers geworven om dit bron-en contactonderzoek te doen. En Duitsland heeft de ambitie om per week ook 4,5 miljoen mensen te kunnen testen.”, zo stelt Jan Nabers, fractievoorzitter van het CDA Zwolle. De partij stelt voor, mits nodig, om extra handen voor dit contact-onderzoek te verkrijgen via vrijwilligers uit de haarvaten van de samenleving. Te denken valt dan aan mensen bij sportclubs, buurthuizen en scholen en in allochtone gemeenschappen. Hierdoor zou bij een besmetting laagdrempelig en en effectief contactonderzoek kunnen worden uitgevoerd, aldus de partij.

De partij maakt zich zorgen of er wel voldoende capaciteit is om elk verdacht Coronageval te testen en bij elke besmetting een effectief en uitbreid contactonderzoek te doen. Ook vraagt ze zich af of de GGD over voldoende financiële middelen beschikt voor deze omvangrijke klus. “We willen geen onverantwoorde risico’s nemen en de advisering van het OMT respecteren. Als GGD regio IJsselland hebben we dit voor een deel zelf in de hand. Daarom vragen we het college van B&W naar de stand van zaken.

De partij drukt het college nog op het hart dat snelle reactie noodzakelijk is in verband met de naderende 11 mei waarop veel kinderen weer naar school gaan.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button