Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Audio – Geen carvers uit Rusland bij het IJsbeelden Festival

Interview met Eric Broekhart van het IJsbeeldenfestival

Zwolle – Van 17 december 2022 tot en met 5 maart 2023 staat het grootste ijssculpturen festival van Europa weer in Zwolle. Het IJsbeelden Festival wordt opgebouwd door professionele carvers (ijskuntenaars) afkomstig uit heel de wereld. Er is dit jaar bewust gekozen om geen carvers uit Rusland uit te nodigen.

Interview met Eric Broekhart, organisator IJsbeeldenfestival, over dat er geen carvers uit Rusland komen. het thema van dit jaar en natuurlijk over de energiecrisis in combinatie met het op vriestemperatuur houden van de hal.  

De voorbereidingen voor het IJsbeelden evenement zijn in volle gang. Na twee jaar Corona wordt het de hoogste tijd voor een nieuwe editie. Hoewel in Corona tijd het evenement twee jaar is geannuleerd is de organisatie al die jaren wel bezig geweest met het organiseren van het evenement. De afgelopen twee jaar waren daarom ook zeer teleurstellend voor carvers, leveranciers, publiek en organisatie. “Het is zo vervelend om jaarlijks verwachtingen te scheppen en het dan niet kunnen waarmaken. Helaas heb ik geen glazenbol, elk jaar ben ik er gewoon voor gegaan. Als je niet begint met de organisatie dan weet je zeker dat het niet doorgaat”, aldus Broekaart, organisator van het IJsbeelden Festival.

IJsbeeldenfestival 2016 Opbouw
IJsbeeldenfestival 2016 Opbouw

“De glazenbol is er nog steeds niet maar het vertrouwen in het doorgaan van het evenement is groot. 45 internationale carvers hebben inmiddels toegezegd dat ze de reis naar Zwolle weer gaan maken. Helaas zijn daar dit jaar geen carvers uit Rusland bij. De oorlog in Oekraïne heeft ook zijn weerslag op het organiseren van het IJsbeelden Festival”, aldus de organisatie.  “Normaal komen er een tiental Russen naar Zwolle” Broekaart vindt het pijnlijk dat de oorlog invloed heeft op zijn evenement. Het is echter onmogelijk om de internationale carvers te combineren met de Russische delegatie. “Er komen te veel carvers uit Finland, Polen, Estland, Letland en Oekraïne. Zaken liggen op dit moment veel te gevoelig. Het voelt echter ook niet goed om een groep carvers te bannen die jaarlijks hebben bijgedragen aan het succes van het IJsbeelden Festival. Het is echter niet anders”,  aldus de organisator van het evenement. Inmiddels hebben andere carvers uit Amerika en Finland de plaats van de Russen ingenomen.

Dat betekent overigens niet dat er geen Russische carvers op het IJsbeelden Festival aanwezig zullen zijn. Diverse carvers uit Rusland leven al jarenlang in Europa en zijn hier zelfs getrouwd. “Het is overigens mooi om te zien welke banden zij onderhouden met Oekraïne en hoe ze Oekraïense carvers helpen om in contact te komen met de organisatie van het IJsbeelden Festival.” besluit Broekhart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button